Meer dan 50.000 exemplaren verkocht van Judith Vissers Zondagskind

Het was deze week feest op de burelen van HarperCollins Holland. Judith Visser en haar wolfhond Yuriko waren op de uitgeverij om te vieren dat Vissers roman Zondagskind meer dan 50.000 keer over de toonbank is gegaan. Zondagskind verscheen in 2018 bij HarperCollins Holland, en vertelt het verhaal van een jong meisje met autisme dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin daarover weinig bekend was. Jasmijn Vink praat enkel met haar hond en bewandelt haar eigen, hobbelige pad. Bij elk obstakel leert ze zichzelf en de wereld waarin zij leeft beter begrijpen. Judith Visser kwam er op volwassen leeftijd achter dat ze autisme heeft.

Judith Visser en wolfhond Yuriko

Drie jaar na verschijnen van Zondagskind schreef Visser Zondagsleven, waarin hoofdpersonage Jasmijn inmiddels volwassen is geworden en moet proberen het hoofd boven water te houden in een kantoortuin en op het turbulente pad van de liefde. De romans, die beide sterk gestoeld zijn op Vissers leven, zijn samen goed voor meer dan 75.000 verkochte exemplaren.

Redacteur Lisanne Mathijssen: “De autobiografische romans van Judith Visser zijn blijvend actueel. Voor iedereen die bekend is met autisme zijn ze een troostende herkenning en ook voor andere lezers is de binnenwereld van Jasmijn Vink treffend en daardoor ontroerend. Zondagskind en Zondagsleven zijn nog lang niet uitverkocht; we blijven herdrukken. Met veel plezier werken we nu aan Judiths volgende roman, die we in oktober 2023 zullen presenteren.”


Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.