BoekenREC seizoen 2

BoekenREC is dé podcast voor lezers. In elke aflevering hebben we een auteur te gast die komt praten over van alles en nog wat! Zo leer je de leukste dingen over jouw favoriete schrijver!

Beluister hier alle afleveringen van seizoen 2 van BoekenREC.

Aflevering 37: Kerstspecial 2020

Datum: 18-12-2020

De feestdagen staan voor deur! Daarom een goed moment om terug te kijken naar een jaar vol mooie boeken.

Heb jij al je kerstcadeaus al in huis? In de aflevering geven we je nog wat tips! En wie weet maak jij zelfs kans op je eigen kerstboekenpakket! Luisteren dus!

Music Provided By Bass Rebels: https://www.youtube.com/c/bassrebels

Aflevering 36: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 4)

Datum: 11-12-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021?

In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we met redacteur Susan van der Klugt de Young Adult en Kinderboeken die je niet mag missen in het voorjaar van 2021.

Aflevering 35: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 3)

Datum: 04-12-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021?
In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we met redacteur Noor Houtakkers de non-fictie boeken die je niet mag missen in het voorjaar van 2021.
Pak snel je agenda erbij!

Aflevering 34: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 2)

Datum: 27-11-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021?
In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we de titels die je niet mag missen in 2021. Houd pen en papier dus in de aanslag!

Aflevering 33: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 1)

Datum: 20-11-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021? In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we de thrillers die je niet mag missen in 2021. Houd pen en papier dus in de aanslag!

Aflevering 32: Marco van Houwelingen over mannelijke onvruchtbaarheid in De dagen samen

Datum: 13-11-2020

Er wordt vaak gedacht dat tweelingen hun hele leven close blijven. Dat is een tragische denkfout.

Zeven jaar geleden kwam de droom van Marco van Houwelingen uit: zijn eerste boek lag in de winkel. Dit leek het begin te worden van zijn leven als schrijver, totdat Marco een baan aangeboden kreeg die hem over de hele wereld zou brengen. Een groot avontuur natuurlijk, maar daardoor stond het schrijven even op een laag pitje.

Na de geboorte van zijn zoontje besloot hij de pen weer op te pakken, en vertelde een verhaal dat hem dicht bij het hart ligt. Dat verhaal is De dagen samen.

Aflevering 31: Een Klok van Sterren is een mix van Narnia en Peter Pan

Datum: 6-11-2020

‘Imogen zag een hek naar de tuin. Op het hek stond met grote letters geschilderd: verboden toegang. Ze wist niet precies wat dat betekende, maar het klonk leuk!’

Als kind was auteur Francesca Gibbons al een groot verhalenverteller. Ze was gek op de verhalen van Peter Pan en Narnia en schreef zelf verhaaltjes die haar zusjes vervolgens moesten naspelen.

Deze verhaaltjes groeiden uiteindelijk uit tot het spannende en magische verhaal Een klok van sterren: De schaduwmot.

Aflevering 30: Reis de wereld rond met Julie Caplin

Datum: 30-10-2020

Het wordt op dit moment afgeraden om op reis te gaan, maar dat betekent niet dat je geen andere landen kunt bezoeken. Onze boeken nemen je namelijk mee naar de mooiste plekken die je je maar kan voorstellen! Wat dacht je bijvoorbeeld van Japan?

Julie Caplin reisde, voordat ze begon met schrijven, als pr-manager de hele wereld over. Ze bezocht de prachtigste steden, at het lekkerste eten en genoot van de beste dranken. Al deze ervaringen gebruikt ze als inspiratie voor haar verhalen. Lees het zelf in haar nieuwe boek De kleine theewinkel in Tokio.

Aflevering 29: Lisanne Spaander is een Vechtersbaas die anderen inspireert

Datum: 23-10-2020

Tegenwoordig lijkt het hebben van veel volgers, comfort en geld gelijk te staan aan een perfecte wereld. Maar is dit eigenlijk wel zo?Lisanne Spaander is zestien als bij haar botkanker wordt geconstateerd. De slechte prognose zet haar hele leven op zijn kop. Ze sleept zich van ziekenhuisopname naar ziekenhuisopname, terwijl het normale leven ondertussen doorgaat.Ze vindt de kracht om door te gaan in de muziek en schrijft het emotionele Vechtersbaas.

Aflevering 28: Op zoek naar UFO's met Jeroen Windmeijer

Datum: 16-10-2020

Zijn wij wel de eerste bewoners van de aarde, of waren er wezens voor ons?

Thrillerauteur Jeroen Windmeijer probeert met zijn boeken de lezer te vermaken, maar ook zeker iets te leren.

Zo ook in zijn nieuwste boek, De Genesissleutel, waarin Jeroen voor het eerst verder kijkt dan Leiden, Zuid-Amerika of zelfs de aarde. Want wat als er buitenaards leven is?

Aflevering 27: Liefde in tijden van autisme met Judith Visser

Datum: 9-10-2020

We leven op dit moment allemaal in een verwarrende en onvoorspelbare tijd. Maar hoe is dat eigenlijk voor iemand met autisme?

In haar eerste boek, Zondagskind, beschreef Judith Visser haar jeugd als autist. Ze vertelde over haar band met andere kinderen en dieren, en legde uit hoe ze school ervoer.

In Zondagsleven zien we hoe Judith haar weg probeert te vinden op de werkvloer en in de liefde. Hoe gaat iemand met autisme om met een 9-tot-5-mentaliteit en hoe investeer je in een relatie als je eigenlijk het liefst alleen bent?

Aflevering 26: YA-fenomeen Marieke Nijkamp heeft nog genoeg verhalen te vertellen

Datum: 2-10-2020

Stel je voor: je komt uit een klein Nederlands dorpje, schrijft een boek en staat je ineens in de New York Times-bestsellerlijst!

Het overkwam YA-auteur Marieke Nijkamp en ze kan het nog steeds niet geloven.

Ondertussen zijn we paar boeken verder en probeert Marieke haar grenzen op het gebied van schrijven te verbreden. Zo schrijft ze nu ook comics en graphic novels. Ook is net haar nieuwste boek verschenen: Zelfs als we zwijgen

Aflevering 25: Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in literatuur

Datum: 25-9-2020

Als jij een boek leest, kijk je dan of de auteur mannelijk of vrouwelijk is?

Misschien denk je: dat maakt niet uit. Maar wist je dat mannen veel vaker geprezen worden voor hun literaire werk dan vrouwen?

Hoe komt dit?

In Dit is geen vrouwenboek gaat Corina Koolen op zoek naar het antwoord op deze vraag

Aflevering 24: Max Modderman laat kinderen weer lezen!

Datum: 18-9-2020

In iedere klas heb je er een: de grappenmaker. In de klas van Max Modderman is hij dat. Maar wie is Max Modderman? Wat maakt het tot echte kinderheld?

De Australische auteur Matt Stanton wilde als kind zijn klasgenoten laten lachen door ze grappige verhalen te vertellen. Dit had zo'n positief effect dat hij hier later zijn carrière van heeft gemaakt.

Dit jaar verscheen alweer het vijfde deel in de populaire Max Modderman-serie en kinderen kunnen niet wachten op meer avonturen!

Aflevering 23: Virgin River auteur Robyn Carr heeft het perfecte leven

Datum: 11-9-2020

Tijdens haar zwangerschap las Robyn Carr de ene na de andere liefdesroman, totdat ze op een dag dacht: dit kan ik ook!

Op dit moment heeft ze al meer dan vijftig romans op haar naam staan, die stuk voor stuk wereldwijde bestsellers werden, waaronder de bekende Virgin River-serie. Maar voor Robyn Carr is dat geen reden om het rustig aan te doen. Ze is misschien dan al even met pensioen, maar nog elke dag doet ze dat waar ze het meest van houdt: schrijven!

Aflevering 22: Vrienden voor het leven schrijven debuutthriller

Datum: 4-9-2020

Peter Mohlin en Peter Nyström leerden elkaar kennen toen ze zeven jaar oud waren en ze voelden meteen dat ze een speciale connectie hadden.

Jaren later besluiten de levenslange vrienden hun creativiteit te bundelen en samen een boek te schrijven. Het laatste leven belooft een ongekend succesvolle thriller te worden.

Aflevering 21: Thrillerauteur Romy Hausmann weet hoe het is om je gevangen te voelen

Datum: 28-8-2020

Kan iemand die in de gevangenis heeft gezeten zich ooit echt weer vrij voelen?

In haar eerste boek Dag en Nacht vertelt de Duitse auteur Romy Hausmann het verhaal van een vrouw die met haar kinderen wordt vastgehouden en hoe ze proberen te ontkomen.

In haar nieuwe boek Slapeloos neemt ze een geheel andere wending en kijkt ze meer naar de psyche van de mens. Kan iemand die heeft vastgezeten voor een misdrijf zich ooit weer echt vrij voelen?

Aflevering 20: Eric Holthaus kijkt op een positieve manier naar de strijd tegen klimaatverandering

Datum: 21-8-2020

Hoe zal de aarde er over dertig jaar uitzien als we onze klimaatdoelen niet halen? Of, een optimistischere vraag: hoe zal de aarde eruitzien als we de klimaatdoelen wél halen?

Klimaatverandering is al jarenlang een heel belangrijk issue, maar door alle verschillende informatie die we voorgeschoteld krijgen kan het best een beetje overweldigend voelen.

Daarom biedt meteoroloog Eric Holthaus een positieve manier om naar de toekomst te kijken. Een manier om de komende dertig jaar optimistisch tegemoet te gaan, werkend aan De toekomstige aarde.

Aflevering 19: Birgit Treipl: 'Nederland zag mijn vader als de vijand'

Datum: 14-8-2020

Als we denken aan de Tweede Wereldoorlog denken we vaak aan de gruwelen die zich hier in Europa afspeelden. Maar helaas staan we vaak niet stil bij dat er aan de andere kant van de wereld ook heel veel mensen geleden hebben.

Victor Treipl groeide op in Nederlands-Indië, als kind van een Oostenrijks immigrantenechtpaar. Maar omdat Oostenrijk deel uitmaakte van het Duitse Rijk werden Victor en zijn familie, bij het uitbreken van de oorlog, gezien als de vijand. Alles werd ze afgenomen en ze werden zelfs opgesloten in Nederlandse kampen.

Jaren later vertelde Victor aan zijn dochter Birgit Treipl wat hij allemaal in die tijd heeft meegemaakt. En dit indrukwekkende verhaal is de basis voor het boek Schuilen tussen bamboe.

Aflevering 18: Holly Miller inspireert beginnende schrijvers niet op te geven

Datum: 7-8-2020

Zou jij voor liefde kiezen als je wist hoe het afloopt?

Holly Miller wilde eigenlijk haar hele leven al schrijfster worden, maar die stap bleek groter dat ze had verwacht. Toch gaf ze nooit op. Ze bleef schrijven en nu is haar debuutroman, Een glimp van jou, zelfs opgepikt om verfilmd te worden. Zo zie je dat dromen echt uit kunnen komen.

Bestel nu Een glimp van jou van Holly Miller.

Aflevering 17: Kate Quinn schrijft over heldhaftige vrouwen van onze geschiedenis

Datum: 31-7-2020

Als we denken aan oorlog, denken we vaak aan mannen die voor het vaderland vechten en hun leven riskeren. Maar hoe zit dat eigenlijk met vrouwen?

Kate Quinn schrijft eigenlijk al haar hele leven historische fictie, waarin ze zich vooral focust op de rol van vrouwen bij historische gebeurtenissen.

In haar boeken De jaagster en Het Alice-netwerk vertelt ze over vrouwen die in tijden van oorlog spionagenetwerken opzetten en vanuit vliegtuigen bommen wierpen op vijandelijk gebied.

Vrouwen die uitgroeiden tot de echte helden van onze geschiedenis.

Bestel nu de boeken van Kate Quinn.

Aflevering 16: De grootste verrader van het Westen kwam uit Nederland

Datum: 24-7-2020

Hij verraadde de Britten, misleidde de Sovjets, ontsnapte uit de gevangenis en wordt beschouwd als de grootste verrader die het Westen ooit gekend heeft. En bovenal: hij was Nederlandse afkomst.

In zijn boek Verraad in Berlijn vertelt Steve Vogel het verhaal van een spionageoperatie van de CIA om tijdens de Koude Oorlog een tunnel onder de Berlijnse Muur door te graven om zo de Sovjets te kunnen afluisteren.

En in het centrum van deze onmogelijke operatie stond de uit Nederland afkomstige George Blake.

Bestel nu Verraad in Berlijn van Steve Vogel.

Aflevering 15: Thrillerauteur Mary Kubica redt dieren in nood

Datum: 17-7-2020

De ene dag schrijft ze een razend spannende thriller en de andere dag redt ze dieren in nood. De afgelopen maanden zat Mary Kubica, zoals bijna iedereen op de wereld, thuis in quarantaine. Hierdoor kon ze niet helpen bij het dierenasiel waar ze normaal gesproken vrijwilligerswerk doet. Kubica is een groot dierenliefhebber en verrast haar familie regelmatig met nieuwe huisdieren die bij het asiel gedumpt worden. Of haar man en kinderen het er nu mee eens zijn of niet.

Bestel nu De onbekende vrouw van Mary Kubica.

Aflevering 14: Dr. Jo Boaler: 'Ons brein is grenzeloos en blijft groeien'

Datum: 10-7-2020

Wat zou je doen als je wist dat je, op welke leeftijd dan ook, alles kon leren wat je maar wilde?

Op school krijgen kinderen vaak te horen dat ze ergens wel of niet goed in zijn. Ze worden gedwongen bepaalde toetsen te doen, waarvan de uitslag uiteindelijk zal bepalen in welke richting ze hun studie moeten vervolgen.

Maar wat nou als je heel graag iets anders zou willen leren, terwijl je ouders en docenten zeggen dat je dit helemaal niet zou kunnen?

Volgens dr. Jo Boaler zitten er geen grenzen aan het vermogen voor ons brein om te leren. Hoe jong of oud we ook zijn, onze hersenen blijven groeien.

Aflevering 13: Ontdek de verborgen wereld van de vos met ecoloog Adele Brand

Datum: 3-7-2020

Als we denken aan een vos, dan zien we vaak grote bossen en natuurgebieden voor ons. Maar eigenlijk leeft de vos nog veel dichterbij huis dan we zouden denken.

Ecoloog Adele Brand schrijft in haar boek De verborgen wereld van de vos over hoe dit bijzondere dier de wereld overreist en door zijn intelligentie bijna overal weet te overleven.

Bestel het boek hier.

Aflevering 12: Charles den Tex: 'Technologie is al verder dan wij soms denken'

Datum: 26-6-2020

Het moment wanneer de realiteit de fantasie inhaalt, is wanneer we pas echt moeten gaan uitkijken.

Zoals veel auteurs schrijft Charles den Tex thrillers, maar toch is zijn nieuwste boek Verloren vrouw heel anders dan anderen.

En een groot onderdeel daarvan is onze technologische vooruitgang. Elke dag maakt de technologie zulke sprongen waardoor er eindeloos nieuwe dingen mogelijk worden.

Technologie waarvan we denken dat het nog een fantasie is, terwijl het eigenlijk allang werkelijkheid is geworden…

Aflevering 11: Marijke Vos is haar grootste criticus

Datum: 19-6-2020

Sommige mensen dromen er hun hele leven van om schrijver te worden, maar vinden het vaak lastig om de eerste stap te zetten. Dat is zonde, want soms is er alleen een beetje moed voor nodig.

Marijke Vos had als klein meisje nooit verwacht schrijver te worden. Door de jaren heen schreef ze wel wat verhalen voor bekende websites en tijdschriften. Maar na een finaleplek te hebben behaald bij een schrijfwedstrijd van Chicklit.nl heeft ze toch echt de smaak te pakken.

Haar allereerste boek Ik pleit voor jou! ligt nu in de winkel en Marijke kan niet wachten om te horen wat haar lezers ervan vinden.

Aflevering 10: 'Queen of Crime' Karin Slaughter viert 20-jarig jubileum!

Datum: 12-6-2020

De Queen of Crime viert feest!

Dit jaar zit bestsellerauteur Karin Slaughter al 20 jaar in het schrijversvak en dat moet gevierd worden!  Met haar 20ste boek, en 10de boek in de populaire Will Trent-serie, weet Slaughter opnieuw een weergaloze thriller neer te zetten. Maar hoe beleeft de Queen of Crime deze gekke tijden? Is dit heel anders dan haar 'normale' leven?

Thrillerauteur Soraya Vink ging in gesprek met Karin Slaughter.

Verzwegen van Karin Slaughter is hier verkrijgbaar. 

Aflevering 9: Lidewij Martens mist het koken voor anderen

Datum: 5-6-2020

Een plan volgen, maar eigenlijk tijdens de uitvoering van het plan afwijken en iets nieuws bedenken. Dat is iets wat thrillerauteur Lidewij Martens regelmatig overkomt.

Lidewij Martens schrijft voor bekende televisieseries als Baantjer en Flikken Maastricht, maar is ook de auteur van het spannende boek Ondergronds waarmee ze ons meeneemt op jacht naar een seriemoordenaar in Amsterdam.

Veel spanning dus, maar in deze quarantaine tijd gebeurt er natuurlijk niet heel veel spannends. Maar dat houdt Martens niet tegen bij het schrijven van haar volgende boek.

Aflevering 8: Deens journalistenduo over bestseller Winterland

Datum: 29-5-2020

In Denemarken verscheen op 30 september 2005 in dagblad Jyllands-Posten een serie van twaalf cartoons over de profeet Mohammed. Deze spotprenten zorgden voor erg veel ophef en resulteerden zelfs in terroristische aanslagen. Sindsdien is het dreigingsniveau in Denemarken flink gestegen en heeft het land nog maandelijks te maken met terroristische dreigingen.

Kim Faber en Janni Pedersen werken als journalisten in Kopenhagen en staan vaak met hun neus bovenop alles wat te maken heeft met terreur en criminaliteit. Hierdoor zijn ze goed op de hoogte van wat er allemaal in de Deense onderwereld gebeurt. En die verhalen hebben als inspiratie gediend voor hun gezamenlijke boek Winterland.

Aflevering 7: Dr. Jenna Macciochi geeft tips voor een sterker immuunsysteem

Datum: 22-5-2020

Bijna de gehele wereld leeft op dit moment in quarantaine. Dit allemaal om de zwakkere mensen in onze samenleving te beschermen tegen een virus dat ons lichaam aanvalt.

Maar moeten we wachten op een vaccin of kunnen we ons immuunsysteem zo trainen dat we tegen het virus kunnen vechten?

De Britse immunoloog dr. Jenna Macciochi heeft jarenlang onderzoek gedaan naar ons immuunsysteem en in haar boek De kracht van immuniteit vertelt ze hoe we ons kunnen bewapenen tegen slechte bacteriën en virussen.

Aflevering 6: Pierre Jarawan brengt ode aan vermisten uit Libanon

Datum: 15-5-2020

De oudste verhalen van de wereld beginnen altijd op dezelfde manier: ‘Het was zo. En het was niet zo’ Zo ook het nieuwe boek Lied voor de Vermisten van de Duits-Libaneese auteur Pierre Jarawan. De ouders van Pierre vluchtten in 1985 naar Duitsland om daar een nieuw leven op te bouwen. Een leven dat altijd in het teken zou staan van twee werelden. Met een rijke culturele achtergrond en veel bijzondere verhalen uit zijn vaderland. Lied voor de vermisten ligt vanaf 19 mei in de winkel!

Aflevering 5: Johan Andersen schrijft echt zonder genade

Datum: 8-5-2020

Hoeveel mensen dromen er niet van om een beroemde thrillerauteur te worden?  Maar schrijver worden vergt meer dan alleen een goed verhaal willen vertellen, het vraagt namelijk ook een bepaalde discipline. Thrillerauteur Johan Andersen, bekend van het boek Dodenstoel en zijn nieuwe boek Zonder Genade, vertelt in deze aflevering hoe zijn schrijfproces verloopt en hoe hij dit door de jaren heen heeft moeten leren.

#ikleesthuis

Aflevering 4: Michael Martin toont de wonderen van de woestijn

Datum: 1-5-2020

Wist je dat er per jaar meer mensen verdrinken in de woestijn dan dat ze uitdrogen? Michael Martin is beroepsfotograaf, ontdekkingsreiziger en auteur van het boek De wonderen van de woestijn. Al meer dan 40 jaar zwerft hij door alle woestijnen van de wereld op zoek naar het perfecte plaatje. Maar wat is er nou zo fascinerend aan een woestijn? Wat kunnen we als mensen leren van leven in de woestijn? De antwoorden op deze vragen zullen je verbazen…

Aflevering 3: Windmeijer & Slavenburg gaan terug naar het begin... van alles

Datum: 24-4-2020

De een een succesvol thrillerauteur en de ander een bekend cultuurhistoricus. Vorig jaar besloten thrillerauteur Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg de krachten te bundelen en schreven ze voor het eerst samen een boek. Een boek waarin spanning en historie met elkaar verbonden worden. Het Isisgeheim is een groot succes, maar voor hun nieuwe boek keren de twee auteurs terug naar het begin van ons bestaan...

#ikleesthuis

Aflevering 2: Meg Waite Clayton vertelt verhalen die niet vergeten mogen worden

Datum: 17-4-2020

We kennen allemaal verhalen uit de oorlog. Verhalen van verdriet, geweld en kwaad. Maar gelukkig zijn er ook verhalen die hoop geven. Verhalen van mensen die hun eigen leven op het spel zetten om dat van anderen te redden.

Aflevering 1: Wat doen auteurs in tijden van quarantaine?

Datum: 10-4-2020

In de tuin werken, boeken lezen of de hele familie uitnodigen voor een digitaal Paasfeest. Over de hele wereld zitten mensen thuis in quarantaine en zoeken ze manieren om hun dagen door te komen. Maar hoe beleven de auteurs van je favoriete boeken deze quarantaine tijd? Dit lijkt natuurlijk de ultieme kans om een nieuw boek te schrijven. Maar is dat ook zo?