Dit zijn de beste boeken van 2023

Van Queen of Crime Karin Slaughter tot rockstar van de paleontologie Melanie During, en van de avontuurlijke Rob Koops tot de romantische Susan Muskee, 2023 bleek weer een geweldig boekenjaar te zijn. Maar welke non-fictieboeken waren nou het meest inspirerend? Van welke thrillers konden wij geen genoeg krijgen? Welke romans raakten ons het meest? Door welke YA-boeken lagen wij in een deuk? En welke feelgoodboeken waren echt niet te missen? Dit zijn de beste boeken van 2023, in elke categorie.

De beste non-fictieboeken van 2023

Meester Leonie – Leonie van der Grinten

In Meester Leonie deelt strafrechtadvocaat Leonie van der Grinten haar ervaringen door de jaren heen, geeft ze een kijkje achter de schermen van het strafrecht en probeert ze de kloof tussen de maatschappij en het recht te verkleinen. Want hoe kun je iemand verdedigen waarvan je weet dat hij het gedaan heeft? En moeten advocaten vrezen voor hun leven sinds de moord op Derk Wiersum?

Bestel het boek hier.

De laatste lente van de dinosauriërs – Melanie During

De rockster van de paleontologie schijnt nieuw licht op de dinosauriërs, van uitsterving tot ontdekking. Eén lentedag, 66 miljoen jaar geleden, veranderde de koers van het leven op aarde voorgoed. Melanie During vertelt over haar verschillende onderzoeken en neemt je mee naar die laatste lente en hoe dat moet zijn geweest. Dit is hét verhaal van de reuzen die ooit onze aarde bevolkten.

Bestel het boek hier.

During, Melanie-De laatste lente van de dinosauriërs

Omringd door energievreters – Thomas Erikson

Iedereen kent ze wel: energievreters. Twintig minuten in dezelfde ruimte met deze mensen en je bent uitgeput. Ze eisen alles op – je tijd, aandacht, emoties: je wordt leeggezogen. Omringd door energievreters van bestsellerauteur Thomas Erikson, bekend van Omringd door idioten, biedt je alle tools, of de energievreters zich nu op kantoor verschuilen, tussen je vrienden of in je eigen huis.

Bestel het boek hier.

What it takes – Sarina Wiegman & Jeroen Visscher

Sarina Wiegman, een van de succesvolste voetbalcoaches ter wereld, vertelt in What It Takes over haar leven, carrière en coachingfilosofie. Dit persoonlijke boek begint met Sarina’s vroege passie voor voetbal en loopt via de belangrijkste momenten op het veld als speelster uiteindelijk naar haar ervaringen in de top van het coachen. Hét boek voor voetballiefhebbers!

Bestel het boek hier.

cover Sarina Wiegman_What It Takes

8 regels van de liefde – Jay Shetty

Met zijn motivatievideo’s inspireert Jay Shetty de hele wereld. In 8 regels van de liefde vertelt hij over het vinden van liefde, het vasthouden en het durven los te laten. Shetty combineert eeuwenoude wijsheden met de wetenschap van nu in dit praktische stappenplan voor meer liefde in je leven.

Bestel het boek hier.

De beste thrillers van 2023

Trauma – Charles den Tex

Als je spreekt over dé Nederlandse thrillerauteur, dan spreek je over Charles den Tex. In deze spionagethriller krijgt ex-chef van de geheime dienst John Antink twee weken de tijd om een moord op te lossen die bijna 20 jaar geleden plaatsvond. De timer loopt, en voor die op nul staat moet de moordenaar bekend zijn.

Bestel het boek hier.

De schaduw van Vermeer – Jeroen Windmeijer

In dit spannende boek van topauteur Jeroen Windmeijer duiken we dieper in het leven van schilder Johannes Vermeer, van wie we slechts weinig weten. Jeroen Windmeijer kleurt de witte vlekken in de geschiedenis verrassend in en gaat dieper in op de relatie tussen de schilder en de Delftse jezuïet Isaac van der Mye. Komt het geheim van de Hollandse meester aan het licht?

Bestel het boek hier.

Schaduwrijk – Kim Faber & Janni Pedersen

In deze Scandinavische topthriller van het echtpaar Faber & Pedersen proberen inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen opnieuw een verband te vinden tussen twee ogenschijnlijk compleet verschillende zaken. Met als resultaat een actuele, uitstekend opgebouwde thriller met een wel heel verrassende ontknoping. 

Bestel het boek hier.

cover Schaduwrijk Faber & Pedersen

Na die nacht – Karin Slaughter

Will Trent is terug! Topthriller van de Queen of Crime, met Sara Linton en Will Trent in de hoofdrol. Deze sensationele thriller is precies wat we van de Queen of Crime gewend zijn: spannend, maatschappelijk betrokken, meeslepend, emotioneel, weergaloos… en niet weg te leggen!

Bestel het boek hier.

De beeldhouwer – Chris Carter

Als forensisch psycholoog analyseerde auteur Chris Carter het gedrag van criminelen. Geen wonder dus dat zijn thrillers rondom profiler Robert Hunter zo goed in elkaar steken. In het vierde deel uit zijn hitserie hebben Robert Hunter en zijn collega Carlos Garcia te maken met een seriemoordenaar die zichzelf als kunstenaar ziet…

Bestel het boek hier.

De 20 – Sam Holland

Het aftellen is begonnen, een seriemoordenaar komt je halen. Dat gevoel bekruipt je al snel bij het lezen van De 20, de duistere serial killer-thriller van Sam Holland. Bij ieder slachtoffer is een nummer gevonden: 20, 19, 18… De moordenaar telt af, maar waarom?

Bestel het boek hier.

Wie het eerst komt – Bo Svernström

Zweeds bestsellerfenomeen Bo Svernström levert met Wie het eerst komt Scandi-crime van het hoogste niveau. In dit derde deel met hoofdinspecteur Carl Edson en zijn team in de hoofdrol, worden we weer meegenomen in een ultraspannend verhaal met ingenieuze plottwists. 

Bestel het boek hier.

De beste romans van 2023

De porseleinmaker van Dachau – Sarah Freethy

Deze indrukwekkende oorlogsroman gaat over de porseleinen beeldjes van Hitler, en een wereld vol geheimen. Twee geliefden op een kruispunt in de geschiedenis, en een dochter op zoek naar de waarheid. Dat is de meeslepende debuutroman van Sarah Freethy in een notendop.

Bestel het boek hier.

Het meisje met de halve ster – Judith Visser

Het meisje met de halve ster van Judith Visser is een origineel verhaal over een van de donkerste periodes van de geschiedenis. Een betoverende historische roman over onvoorwaardelijke vriendschap in een onmenselijke tijd.

Bestel het boek hier.

De bibliotheek van verboden boeken – Brianna Labuskes

Dit ontroerende boek, geschreven door Brianna Labuskes, is een prachtige historische roman over de kracht van boeken in oorlogstijd. Terwijl de oorlog om haar heen raast, vindt Zofia troost in het enige dat ze nog heeft: verhalen. Ook al gaan boeken vlammen op, de verhalen die ze verteld hebben zijn blijvend.

Bestel het boek hier.

Madame – Jacobine van den Hoek

Madame van Jacobine van den Hoek is een onwaarschijnlijk mooi verhaal, gebaseerd op historische feiten, over het leven van Marie Tussaud. Als Madame Tussaud zou ze uiteindelijk wereldberoemd worden, maar dat lag niet altijd voor de hand. Wie was Anna Maria Grosholtz eigenlijk?

Bestel het boek hier.

cover Madame - Jacobine van den Hoek
Sarah Penner - Het Geheime Genootschap

Het geheime genootschap – Sarah Penner

Sarah Penner neemt de lezer mee terug in de tijd, naar het Parijs en Londen van eind 19e eeuw, voor een betoverende whodunnit over twee raadselachtige vrouwen die een zeer ongewoon mysterie willen oplossen.

Bestel het boek hier.

Mevrouw van Gogh – Caroline Cauchi

De aardappeleters, Zonnebloemen, De sterrennacht. Hoewel vandaag de dag iedereen de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh kent, bleef hij tot jaren na zijn dood anoniem. Tot Johanna van Gogh-Bonger zijn schilderijen aan de wereld toonde. Je leest er alles over in deze prachtige roman van Caroline Cauchi.

Bestel het boek hier.

Cauchi_Mevrouw Van Gogh

De beste feelgood boeken van 2023

Muskee-Wie ik ben zonder jou

Wie ik ben zonder jou – Susan Muskee

Susan Muskee schreef de perfecte feelgoodcombinatie: romantiek, levens die op hun kop worden gezet en heel veel humor. Hoe vind je jezelf opnieuw uit, als je niet weet waar je moet beginnen? Dat is de vraag die de 27-jarige Joy en de 72-jarige Frida bezighoudt.

Bestel het boek hier.

Falling Hard for the Royal Guard – Megan Clawson

Het Britse koningshuis lijkt soms net een sprookje! Auteur Megan Clawson woont in deze sprookjeswereld – in de Tower of London, om precies te zijn. Haar vader is een Beefeater, haar vriendje een Royal Guard. In haar debuutroman Falling Hard for the Royal Guard laat Clawson zich inspireren door haar eigen ervaringen, met als resultaat dé romcom van het jaar!

Bestel het boek hier.

Megan Clawson -Falling Hard for the royal guard
Ridgewood Hall - Marijke Vos

Ridgewood Hall – Marijke Vos

Steeds meer lezers ontdekken de magie van Marijke Vos. In haar serie Ridgewood Hall presenteert Marijke de broers Bellamy, die als erfgenamen van de graaf van Ridgewood onmogelijke keuzes moeten maken, en Flora, Rose en Iris, die honderd jaar later gefascineerd raken door hun familiegeschiedenis.

Bestel het boek hier.

Belofte maakt schuld – Gillian King

Gillian King noemen we ook wel de Queen of Realgood; ze schrijft feelgoodromans die uit het leven gegrepen zijn, realistisch, grappig en met een vleugje drama. Leef mee met Hannah, die nadat haar zoon Sem op zoek ging naar zijn vader, moet accepteren dat haar ex Jamie ineens terug is in haar leven. Is hij wel te vertrouwen? Belofte maakt schuld, maar sommige beloftes vergeet je liever…

Bestel het boek hier.

Belofte maakt schuld - Gillian King

De beste Young Adult- en kinderboeken van 2023

Oerbloed: De Raadselbreker – Rob Koops

Het eerste deel in een superspannende avontuurlijke jeugdboekenserie. In de traditie van Tolkien, maar dan met prachtige illustraties! Avontuurlijk en met veel vaart schrijft Rob Koops over de dertienjarige Obbe die, tot zijn eigen afschuw, wordt aangewezen voor een belangrijke opdracht. Hij doet dan ook zijn uiterste best om eronderuit te komen…

Bestel het boek hier.

Cursed Crowns – Catherine Doyle & Katherine Webber

Fun, witty and steamy: de meest verslavende romantasy uit 2023. De tweelingkoninginnen Wren en Rose hebben inmiddels samen hun kroon opgeëist, maar niet iedereen is daar blij mee. Als een oude vloek herleeft, moeten de zusjes hun krachten bundelen om het koninkrijk te redden. Maar dat is nu net niet hun sterkste kant…

Bestel het boek hier.

Doyle & Webber-Cursed Crowns

De Dievenspelen – Kayvion Lewis

The Inheritance Games meets The Hunger Games is de pitch voor dé YA-sensatie van het jaar: Thieves’ Gambit! Kayvion Lewis breekt een lans voor diversiteit in YA-verhalen en schreef een volledig ‘on trend’-verhaal vol spanning, met een gevaarlijke romance en een originele setting.

Bestel het boek hier.

Monsterstation: Kwart over mist – Johan Elfner

Johan Elfner woont al jaren in Amstelveen, waar hij samen met zijn vrouw het voormalige stationsgebouw omtoverde tot bed and breakfast. Toen zijn zoontje voor het slapengaan vroeg waar monsters vandaan komen en waar ze slapen als ze hier zijn, werd het sprookjesachtige gebouw omgevormd tot Monsterstation; een treinstation én hotel voor monsters, vanwaar ze op de trein stappen richting Monsterveen.

Bestel het boek hier.

Elfner Johan-Kwart over mist
cover Soman Chainani_Op zoek naar roem

De School van Goed en Kwaad: Op zoek naar roem – Soman Chainani

In de spectaculaire wereld van Soman Chainani is niets wat het lijkt… De boeken in deze fantastische serie laten sprookjes tot leven komen, zitten vol humor, zijn romantisch, magisch en hebben spannende cliffhangers. De serie werd niet voor niets door Netflix verfilmd als The School for Good and Evil!

Bestel het boek hier.

Bovenstaande titels behoren absoluut tot de beste boeken van 2023! Deze boeken zullen je inspireren, informeren of vermaken. Laat ons weten via de socials welk boek jouw favoriet is en schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom HarperCollins Holland.