De beste boeken van Nederlandse auteurs – 2024

Schrijvers komen van over de hele wereld, maar er zijn natuurlijk ook superveel auteurs van Nederlandse bodem. Daarom zetten wij in deze blog de beste Nederlandse boeken van Nederlandse auteurs graag even extra in het zonnetje. Dit zijn onze beste Nederlandse boeken van 2024 tot nu toe!

cover van Een schot in de roos, van auteur Iris Visser

Een schot in de roos – Iris Visser

Documentairemaker Floor heeft alles over voor haar baan. Dat is dan ook de reden dat ze ja zegt tegen een klus die ze eigenlijk niet ziet zitten: afreizen naar Schotland om een item te maken over de zoektocht naar haar verdwenen vader.

Helaas is haar rijbewijs door een onhandig voorval ingenomen en moet ze op zoek naar een privéchauffeur. De knappe Schot Owen staat in eerste instantie niet te trappelen om haar in zijn camperbusje mee te nemen, maar heeft zo zijn eigen redenen om Robert op te willen sporen. Wat begint als een komische zoektocht vol tegenslagen, verandert al snel in een avontuur dat Floors leven voorgoed zal veranderen.

Bestel het boek hier!

Schrikkeldag – Inge Spaan

Schrikkeldag is een spannende psychologische thriller van Inge Spaan. Een aanrader voor de lezers van Marion Pauw, Marieke Damen en Angelique Haak.

Op 29 februari 2012 verdrinkt een vijfjarig meisje in een sloot dicht bij haar huis. Vier jaar later kost een fatale woningbrand een geliefde dorpsbewoner het leven. Een jonge man crasht met zijn motor tijdens de schrikkeldag in 2020.

Ieder schrikkeljaar komt een bewoner uit het dorp Warchem onder raadselachtige omstandigheden om het leven. Toeval… of niet? Aafke is als buitenstaander niet overtuigd van het verband, maar wordt meegetrokken in verhalen uit het verleden door haar vriend en dorpsbewoner Stef. Vastbesloten om achter de waarheid te komen gaat ze op onderzoek uit. Hoewel de wildste geruchten de ronde doen, laat Aafke zich niet zomaar afschrikken. Tot ze anonieme telefoontjes begint te krijgen die haar bang maken. Zou zij dit schrikkeljaar het volgende slachtoffer kunnen zijn?

Bestel het boek hier!

Cover van Schrikkeldag van auteur Inge Spaan
Cover van Als ik je weer zie, van auteur Gillian King

Als ik je weer zie – Gillian King

Als ik je weer zie is ontroerende realistische feelgood, van tweevoudig winnaar Feelgood van het Jaar Gillian King.

Lily wil best een tijdje op het dochtertje van haar beste vriendin Sara passen wanneer zij plotseling weg moet. Totdat ze ontdekt wie Sara daarvoor nog meer heeft ingeschakeld: Seb. Hij is vreselijk knap, grappig en stiekem erg sexy. O, en niet geheel onbelangrijk: Lily’s ex.

Seb is wel de laatste persoon met wie Lily een paar weken lang in hetzelfde huis wil wonen. Maar wanneer ze noodgedwongen tijd met elkaar doorbrengen, merken ze dat het verleden hen razendsnel inhaalt. Oud zeer komt naar boven, net als verborgen gevoelens en emoties. Waar vonken overspringen, gaat alleen ook weleens iets in de fik…

Bestel het boek hier!

Wat de gek ervoor geeft – Alex van Keulen


Alex van Keulen, dé makelaar van Nederland en bekend van Kopen Zonder Kijken, geeft met Wat de gek ervoor geeft een bijzonder inkijkje in de wereld van het vastgoed.

Van een sm-villa die vele geheimen bewaart tot een professionele wietplantage in een woonboerderij. Van onverkoopbare huizen door houtrot of termietenplagen tot ontroerende getuigenissen van mensen die door scheidingen financiële schulden hebben opgelopen. Met een scherp gevoel voor humor en empathie neemt makelaar Alex van Keulen je mee op een reis vol onverwachte wendingen en emotionele momenten.

Alex brengt alle stappen van het verkoop- en aankoop-proces voor je in kaart. Waar let je op tijdens een bezichtiging? Welke gebreken komen het vaakst voor? Hoe kies je een makelaar? Welke valkuilen kun je verwachten? En hoe weet je wat een woning waard is?

Na het lezen van dit boek ben je een expert op het gebied van de woningmarkt en kun je meepraten met de makelaar.

Bestel het boek hier!

Cover van Wat de gek ervoor geeft van auteur en makelaar Alex van Keulen
Cover van PRIO 1, van auteur en radio dj Tom van der Weerd

PRIO 1 – Tom van der Weerd

Tom van der Weerd, brandweerman en Qmusic-dj, geeft met PRIO 1 een unieke en openhartige kijk in de wereld van de brandweer.

Tom van der Weerd is al jarenlang actief als brandweerman, naast zijn werk als dj bij Qmusic. Het vak werd hem met de paplepel ingegeven door zijn vader. Hij begon op zijn vijftiende bij de jeugdbrandweer en is tegenwoordig werkzaam als bevelvoerder op de kazerne in Kampen.

Van woningbranden tot drenkelingen in de IJssel, en van verdachte gasmeldingen tot reddingen met de hoogwerker: in dit boek geeft Tom aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms gekke verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van zijn dynamische baan als hulpverlener.

PRIO 1 laat met persoonlijke anekdotes en herinneringen de volle breedte van het vak brandweerman zien.

Bestel het boek hier!

Liefs van een leugenaar – Lotte Petersen

Liefs van een leugenaar van Lotte Petersen is geweldige feelgood van een Nederlandse topauteur.

Emmy Blom is geen slecht mens, ze heeft alleen een slechte gewoonte, namelijk liegen. Wanneer haar leven voor de zoveelste keer niet loopt zoals ze wil, denkt ze terug aan het laatste moment dat ze écht gelukkig was: die ene magische zomer in Frankrijk toen ze voor het eerst verliefd was.

In een opwelling besluit Emmy naar Parijs af te reizen om daar ‘per ongeluk’ haar jeugdliefde Etienne tegen het lijf te lopen. Met behulp van de vrolijke Gijs, die tours geeft in de stad, komt ze hem al snel op het spoor. Etienne blijkt nog net zo knap en mysterieus als al die jaren geleden, en bovendien is hij ook dolblij om Emmy weer te zien. Maar terwijl Emmy haar web van leugens weeft en Gijs en zij steeds dichter naar elkaar toe groeien, vraagt ze zich af wat nu het echte recept is voor geluk.

Bestel het boek hier!

Boekcover van Liefs van een leugenaar van auteur Lotte Petersen
Boekcover van Welkom in de gesloten zorg van auteur David Steenmeijer

Welkom in de gesloten zorg – David Steenmeijer

David Steenmeijer, psychiatrisch hulpverlener, geeft in Welkom in de gesloten zorg een unieke en openhartige kijk in de wereld van de gesloten inrichting.

Na zijn bachelor psychologie besluit David Steenmeijer de praktijk in te gaan: niet langer met zijn neus in de boeken, maar met de poten in de modder. In een inrichting voor (jong)volwassenen die te lijden hebben onder hevige stoornissen zoals borderline, bipolariteit en schizofrenie leert hij Mich kennen, een ervaren hulpverlener die zijn cliënten onconventioneel maar met opvallend veel succes benadert. Omdat zulke mensen goud waard zijn, besluit David de verhalen van Mich op papier te zetten.

Welkom in de gesloten zorg is een openhartig boek vol ontroerende ontmoetingen met cliënten, maar legt ook de vinger op de zere plek: er is een hoop mis. David en Mich geven een rondleiding achter de hekken, zijn eerlijk over misstanden en wanprestaties en pleiten voor een nieuwe aanpak in de wereld van de gesloten zorg.

Bestel het boek hier!

En hier kunnen we nog naar uitkijken deze zomer:

Als ik jou was – Marijke Vos (verschijnt 12 juni)

Als ik jou was van bestsellerauteur Marijke Vos is de perfecte feelgoodroman, boordevol romantiek en humor.

Maudy runt met veel liefde een ijssalon in een Goois dorp. Ze is gek op haar zoete creaties en haar klanten. Er is alleen één persoon die telkens weer het bloed onder haar nagels vandaan weet te halen: die makelaar die elke dag haar parkeerplek inpikt…

Wout is een vooraanstaand makelaar, maar een concurrent dreigt zijn regio over te nemen. Het laatste waarmee hij zich wil bezighouden is gezeur van de andere ondernemers op het plein. Als die vrouw van de ijssalon op een dag ineens tegen hem uitvalt, bereikt zijn frustratie een hoogtepunt.

In het heetst van de strijd sluiten Maudy en Wout een deal. De komende twee weken ruilen ze van baan, want hé, hoe moeilijk kan het zijn? Maar zodra je in de schoenen van een ander staat, kun je zomaar eens verrast worden…

Bestel het boek hier!

Boekcover van Als ik jou was van auteur Marijke Vos
Het pakket met 3 Waddenliefde-boeken van auteur Susan Muskee

Waddenliefde – Susan Muskee (verschijnt 19 juni)

Word verliefd op de Wadden met de serie Waddenliefde van Susan Muskee. Elk verhaal bevat een hartverwarmende trope, een zwijmelwaardige love interest én een hoofdpersonage dat meteen je hart verovert. Deze meeslepende feelgoodromans spelen zich af op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Borkum.

Bestel het boek hier!

Een mooie dood – Charles den Tex (verschijnt 9 juli)

Drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex is op zijn best in de pageturner Een mooie dood.

Harm van Gast heeft een kroeg in Amsterdam. Sinds de prachtige Imane in zijn leven is gekomen, lacht het geluk hem toe. Maar als Harm haar op een nacht levenloos aantreft in het café, is de politie ervan overtuigd dat híj haar heeft vermoord, ook al kunnen ze niks bewijzen.

Keer op keer wordt hij ondervraagd en het café wordt van boven tot onder doorzocht. De vragen van de agenten zetten Harms wereld op zijn kop en van het intense geluk dat hij met Imane kende, blijft niets meer over. Eén ding weet hij zeker: hij heeft het niet gedaan. Maar wie dan wel? Het antwoord op die vraag moet hij zelf vinden, waardoor hij in een wereld belandt waarvan hij niet wist dat die bestond…

Bestel het boek hier!

Boekcover Een mooie dood van auteur Charles den Tex
Boekcover van Huisgenoten van auteur Marit Vanström

Huisgenoten – Marit Vanström (verschijnt 7 juli)

Huisgenoten is het eerste deel in een nieuwe serie van Marit Vanström: Nederlandse crime met Scandinavische allure.

Heel Leiden is geschokt wanneer het levenloze lichaam van een jonge studente aan een vlaggenmast van de Leidse studentenvereniging Minerva hangt. De politie staat voor een raadsel, en het onderzoeksteam besluit de net afgestudeerde criminoloog Jackie Laurijssen in te schakelen. De hoop is dat zij door haar jonge leeftijd makkelijker contact kan maken met potentiële getuigen binnen de vereniging.

Terwijl Jackie de studenten ondervraagt, ontdekt ze dat de moordzaak terug te leiden is naar een vermissing uit 1989. Ze komt steeds meer details op het spoor, maar merkt ook dat ze door verschillende partijen wordt tegengewerkt. Hoe dichter Jackie bij de waarheid komt, hoe groter haar rol binnen het team wordt. De bedreigingen aan haar adres worden echter steeds persoonlijker. En dan heeft ze ook nog een geheim voor haar werkgever…

Bestel het boek hier!

De Schaduwsluiper (Oerbloed #2) – Rob Koops (verschijnt 14 augustus)

De Schaduwsluiper van Rob Koops is het spannende en avontuurlijke tweede deel van de Oerbloed-trilogie.

Obbe en Darja reizen samen door het rijk Norgië om het geheimzinnige Zevende Boek in veiligheid te brengen. Onderweg krijgen ze echter te maken met een grote tegenslag: Obbe wordt gevangengenomen door de verraderlijke Rafenna, die hem overlevert aan koningin Fredegonde. Omdat Obbe de langverwachte Raadselbreker zou zijn, moet hij de raadsels van het Zevende Boek oplossen. Maar kan hij dat wel? Darja zet alles op alles om Obbe te bevrijden. Daarvoor is ze zelfs bereid om een gevreesde Schaduwsluiper te worden, waarbij ze moet leren om vrijwel onzichtbaar te zijn. Maar de tijd dringt, want de verschrikkelijke Fluisterwinter staat voor de deur…

Bestel het boek hier!

Boekcover van Oerbloed - De schaduwsluiper van auteur Rob Koops
Boekcover van Het wordt ook steeds gekker van auteur Lieke Hester

Het wordt ook steeds gekker – Lieke Hester (verschijnt 17 september)

Lieke Hester, de leukste politieagent van Nederland, deelt in Het wordt ook steeds gekker nieuwe spannende, grappige en ontroerende verhalen over haar leven als agent.

Lieke Hester is hoofdagent bij de Politie Burgwallen in Amsterdam. Al jaren schrijft ze over haar vak, met het hart op de tong en een flinke dosis humor. Onverschrokken en (bijna) altijd goedgemutst deelt ze wat zij en haar collega’s dagelijks op straat meemaken, waardoor je als buitenstaander een unieke en openhartige kijk achter de schermen krijgt.

Van overlastveroorzakers op het Centraal Station tot winkeldieven en dealers, en van undercoveroperaties tot lijkvindingen en moordonderzoeken: in Het wordt ook steeds gekker staan nieuwe je-gelooft-je-oren-niet verhalen uit Liekes dynamische leven bij de politie. Het resultaat is een grappig, spannend en ontroerend boek, dat laat zien dat geen dag hetzelfde is als agent.

Bestel het boek hier!

Met deze selectie van de beste Nederlandse boeken van 2024 heb je een prachtige collectie aan verhalen, spanning, en inzichten binnen handbereik. Of je nu houdt van psychologische thrillers, romantische feelgoodverhalen, avontuurlijke fantasy, of openhartige non-fictie, er is voor ieder wat wils. Laat je inspireren door de rijke diversiteit en creativiteit van deze Nederlandse auteurs en ontdek jouw volgende favoriete boek.

Blijf op de hoogte van de nieuwste releases en boekentips van HarperCollins Holland door je aan te melden voor onze nieuwsbrief en ons te volgen op social media. Duik in de wereld van de beste Nederlandse boeken en laat je meevoeren door de prachtige verhalen die dit jaar te bieden heeft. Happy reading!