Deze blog is geschreven door Puck Landewé, auteur van Financial Selfcare.
Waarom lijkt het de ene vrouw moeiteloos te lukken om stappen te zetten voor haar financiële toekomst, terwijl het voor de ander een eeuwig plan blijft? Wat wij ontdekten bij Elfin is dat het verschil vaak zit in één simpel, maar krachtig ingrediënt: het hebben van een duidelijk spaardoel. Met een helder doel weet je precies waarvoor je spaart en hoe je er naartoe werkt, zonder dat het blijft bij een verre wens. In deze blog delen we vijf praktische spaartips om jouw doelen tastbaar te maken en je op weg te helpen naar je droomleven.
1. Stel duidelijke financiële doelen: NU, STRAKS en LATER
Een belangrijke reden dat sparen moeilijk blijft, is dat doelen vaak vaag blijven. Denk eens aan wat je écht wilt bereiken, en wanneer je dat wilt realiseren. Stel je doelen in drie tijdsvakken: NU (binnen een jaar), STRAKS (2-10 jaar), en LATER (over 10+ jaar). Zo geef je prioriteit aan doelen die ertoe doen en maak je ze concreet. Misschien wil je binnen een jaar een noodbuffer aanleggen, over vijf jaar een wereldreis maken, en over tien jaar je droomhuis kopen. Met een helder spaardoel blijf je gemotiveerd om die extra inkomsten opzij te zetten en te investeren in jezelf.
2. Creëer een f*ck it-potje en een noodbuffer
Een f*ck it-potje is minimaal drie maanden aan vaste lasten op een aparte rekening, zodat je in geval van nood of nieuwe plannen niet vastzit. Dit is jouw vrijheidspotje om een impulsieve beslissing te kunnen maken zonder zorgen. Daarnaast is een noodbuffer voor onverwachte uitgaven essentieel. Of het nu een kapotte wasmachine is of een noodzakelijke autoreparatie, met een noodbuffer heb je controle over onverwachte kosten. Probeer hier consistent voor te sparen, zodat je altijd een financieel vangnet hebt.
3. Gebruik de 50/30/20 regel voor je maandelijkse budget
Deze regel geeft een duidelijke richtlijn voor je maandbudget. Zet 50% van je inkomen opzij voor vaste lasten, 30% voor dagelijkse uitgaven, en 20% voor sparen of beleggen. Door dit pay yourself first-principe toe te passen, en direct na salarisbetaling geld weg te zetten, verminder je de verleiding om je spaargeld tussentijds uit te geven. En weet: deze percentages zijn richtlijnen – het belangrijkste is dat je een verdeling maakt die werkt voor jou en je doelen.
4. Bewustwording door contant geld te gebruiken
Contant geld zorgt ervoor dat je letterlijk voelt wat je uitgeeft. Voor kleinere, impulsieve uitgaven kun je een vast bedrag pinnen dat je die week beschikbaar hebt. Zo creëer je meer bewustwording en verminder je het risico op impulsieve uitgaven. Probeer dit eens en ontdek hoe het je spaargedrag positief beïnvloedt.
5. Zorg dat je dromen concreet zijn: wat kost het?
Dromen zonder concreet plan blijven vaak slechts ideeën. Wil je een vakantie boeken, een cursus volgen of eerder stoppen met werken? Schrijf dan eerst op wat het doel exact inhoudt en onderzoek wat de kosten zijn. Maak er een concreet spaardoel van met een einddatum. Dit zorgt ervoor dat je weet hoeveel je elke maand opzij moet zetten en motiveert je om te blijven sparen totdat je je droom hebt bereikt.
Meer tips om slim met je geld om te gaan?
Bestel nu Financial Selfcare:
Sparen en financiële plannen maken hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet waar je naartoe wilt en hoe je daar komt. Met de bovenstaande tips werk je stap voor stap aan je financiële toekomst, zonder jezelf te verliezen in de details. Begin met een duidelijk doel, verdeel je geld strategisch en werk consistent aan je potjes voor NU, STRAKS en LATER. En weet: je hoeft dit niet alleen te doen! In ons boek Financial Selfcare vind je nog meer praktische tips, inspiratie en opdrachten om jouw spaardoelen helder te krijgen en écht aan je financiële toekomst te werken.