Van bestseller naar blockbuster: filmrechten Uitbarsting verkocht aan Sony en Oscar-winnende regisseurs

Crichton en Patterson - Uitbarsting

De filmrechten voor de thriller Uitbarsting zijn onlangs verkocht aan de Oscar-winnende regisseurs Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi. Uitbarsting, geschreven door Michael Crichton en James Patterson, vertelt het verhaal van een verwoestende vulkaanuitbarsting in Hawaï. Sinds de publicatie op 4 juni heeft het boek de top van bestsellerlijsten bereikt, met name in de Verenigde Staten. Sony Pictures heeft de filmrechten gewonnen en zal het boek gaan verfilmen.

Uitbarsting is een grootschalig rampenverhaal. Crichton werkte er twintig jaar aan voordat hij vroegtijdig overleed. De filmrechten zijn recentelijk verkocht aan belangrijke studio’s en kopers. Dit wordt gezien als een belangrijke stap om de erfenis van de briljante auteur voort te zetten.

Daarnaast overwegen Chin en Vasarhelyi ook een documentaire te maken over het leven van de wijlen Crichton. De regisseurs maakten hun verhalende debuut met ‘Nyad’, een Netflix-drama. Deze film vertelt over de onmogelijke zwemtocht van Diana Nyad van Cuba naar Florida op 60-jarige leeftijd. Dit leverde hen Oscar-nominaties op. Uitbarsting wordt hun grootste uitdaging tot nu toe. Maar door hun ervaring in extreme sporten kozen producenten Sherri Crichton, James Patterson en Shane Salerno hen boven vele andere geïnteresseerden.

De thriller kwam binnen op de eerste plaats van de bestsellerlijsten van Amazon, Barnes & Noble en Apple. Dit is niet verrassend, gezien de wereldwijde boekenomzet van Crichton en Patterson van ongeveer 700 miljoen exemplaren. De diepgaand onderzochte en wetenschappelijk onderbouwde thrillers van Crichton zijn altijd aantrekkelijk geweest voor filmmakers en studio’s. Eerdere werken zoals ‘Jurassic Park’, ‘Westworld’, ‘Twister’ en ‘ER’ hebben samen meer dan $10 miljard opgebracht.

Bron: https://deadline.com/2024/06/eruption-michael-crichton-james-patterson-eruption-free-solo-directors-jimmy-chin-elizabeth-chai-vasarhelyi-1235960660/