Interview met Julie Kagawa over De Ijzerraaf

Banner interview De Ijzerraaf
  1. Hoe voelde het om terug te zijn in de wereld van The Iron Fey?

Het voelt geweldig, en heel erg herkenbaar. Ik heb zo veel tijd doorgebracht in deze wereld, met deze personages; terugkeren naar The Iron Fey-wereld voelt alsof ik bij oude vrienden op bezoek ga.

  1. Je eerste drie boeken worden verteld vanuit het perspectief van Meghan, het vierde vanuit dat van Ash, en de spin-off Call of the Forgotten wordt verteld vanuit het perspectief van Meghans broertje Ethan. Hoe was het om nu vanuit het perspectief van bekende schelm Puck?

Nou, ik heb al wel wat ervaring met het schrijven vanuit het perspectief van Puck. In de novelle De overtocht – zomer was Puck aan het woord, en het liet me zien hoe leuk en bizar het was om in Pucks hoofd te kruipen. Hij is eigenlijk een heel gelaagd personage, hij verstopt zijn ware gevoelens achter grappen en sarcasme. De IJzerraaf was best een uitdaging om te schrijven, omdat ik die balans tussen oneerbiedigheid en oprechtheid moest vinden. Ik wilde niet dat hij te onaangenaam overkwam, maar tegelijkertijd maakt Pucks onverschillige houding en zijn ietwat sarcastische gevoel voor humor hem tot wie hij is.

  1. Hadden de fans iets te maken met je beslissing om vanuit Pucks perspectief te schrijven? Ik weet dat er een grote hoeveelheid #teampuck-fans is die niet konden wachten om over Puck te lezen 😉

Absoluut. Eerlijk gezegd heb ik besloten De IJzerraaf te schrijven omdat er zoveel mensen waren die me vroegen Puck zijn eigen boek te geven. De IJzerraaf is voor hen, voor alle Team Puck-fans die wilde dat de Grote Schelm eindelijk zijn eigen verhaal kon doen.

  1. In dit nieuwe boek geef je Puck zijn eigen, diepgaande achtergrond verhaal. Wist je dit alles al van hem voor je dit boek ging schrijven, of kwam het tot je tijdens het schrijven?

Een klein deel ontstond tijdens het schrijfproces. Ik wist al veel van Puck, maar hij heeft zo’n kleurrijk verleden, heeft zoveel dingen gedaan, er was geen tekort aan dingen die ik over hem kon schrijven. Hoe Puck Ash en koning Oberson ontmoette, wist ik nog niet, dus het was leuk om dat te zien ontvouwen.

  1. Gaan we in De IJzerraaf ook weer over onze oude bekenden Maghan, Ash en misschien zelfs Grimalkin lezen?

Ja, alle originele personages zullen voorkomen in De IJzerraaf, inclusief ieders favoriete grumy kitty Grim.

  1. Komt er een romance in voor?

Ja, Puck zal eindelijk zijn eigen liefde krijgen, hoewel ik er wel mee geworsteld heb of ik hem wel een love interest moest geven. Het is altijd een beetje eng om een nieuw personage te introduceren, in het bijzonder als mogelijke love interest, omdat je niet weet hoe mensen daarop zullen reageren. Vergelijkingen met Meghan zijn onvermijdelijk, maar ikzelf houd van dit nieuwe personage, en ik hoop dat iedereen dat ook zal doen.

  1. Komen er nieuwe monsters in het boek voor?

Er zullen nieuwe wezens, elfen en monsters zijn, en zelfs een groot, angstaanjagend, woest monster dat het hele boek overschaduwt. Een monster dat zelfs Puck niet in zijn eentje kan verslaan.

  1. De IJzerraaf is het eerste deel van een nieuwe trilogie. Hoe ver ben je met het tweede en derde boek?

Op het moment ben ik halverwege het tweede boek. Hopelijk heb ik het over een paar maanden af.

  1. Wanneer je een boek of trilogie uitdenkt, weet je dan al van te voren hoe het allemaal gaat eindigen? Of gedragen je personages zich zo slecht dat je soms alles moet omgooien?

Ik moet het einde al bedacht hebben, zowel van de serie als van het individuele boek, voor ik kan beginnen met schrijven. Als ik het einde weet, heb ik iets om naartoe te schrijven, heb ik een doel om te halen. Soms gedragen personages (Puck in het bijzonder) zich wel slecht en slaan ze een compleet andere weg in, maar dat gebeurt meestal halverwege het verhaal. Mijn boeken eindigen meestal zoals ik van tevoren heb bedacht, met uitzondering van een paar kleine aanpassingen.

  1. Is er nog iets wat je tegen de Nederlandse lezers wilt zeggen voor ze De IJzerraaf lezen?

Ik wil jullie allemaal gewoon graag bedanken voor jullie steun voor The Iron Fey gedurende al die jaren. Ik zou De IJzerraaf nooit zonder die steun geschreven kunnen hebben. <3