BoekenREC: een HarperCollins podcast

BoekenREC is dé podcast voor lezers. In elke aflevering hebben we een auteur te gast die komt praten over van alles en nog wat! Zo leer je de leukste dingen over jouw favoriete schrijver!

Agenda

Bekijk hier de aankomende BoekenREC afleveringen:

24/9: Aisling Fowler
1/10: Paula Stern
8/10: Anneleen Bru
15/10: Lotte Petersen
22/10: Jane Goodall
29/10: Jessica Jansen

Alle data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Seizoen 3

Aflevering 26: Steph Mullin & Nicole Mabry zijn verslaafd aan true crime verhalen

Datum: 17-09-2021

Ze worden gescheiden door 5 staten, maar dat houdt Steph Mullin & Nicole Mabry niet tegen om samen hun passie te volgen: namelijk het schrijven van spannende thrillers.

Beide hebben een grote liefde voor true crime en horror en zochten jarenlang naar een verhaal om samen te schrijven. Ze kwamen op het nieuws het verhaal van de Golden State Killer tegen en hoe deze man na 30 jaar was opgepakt door DNA onderzoek.

Dit gaf de twee de inspiratie voor hun allereerste boek: De stamboom.

Aflevering 25: Nancy Jooyoun Kim denkt niet dat haar moeder haar boek gaat lezen

Datum: 10-09-2021

De relatie tussen moeder en dochter is vaak heel erg sterk, maar wat nou als moeder en dochter niet dezelfde taal spreken?

De moeder van Nancy Jooyoun Kim werkte vroeger bijna 80 uur per week. Ze was alleenstaand en had twee kinderen te onderhouden. Daarom was Nancy veel op zichzelf aangewezen en raakte ze geïsoleerd van de rest van de wereld.

Daarom zocht ze haar gezelschap in boeken en in haar eigen verhalen. En zo ontstond op een dag ook Het laatste verhaal van Mina Lee. 

Aflevering 24: Thrillerauteur Charlie Gallagher werd politieagent om inspiratie op te doen voor zijn boeken

Datum: 03-09-2021

Charlie Gallagher wist zijn hele leven al dat hij schrijver wilde worden, maar hij wilde wel iets hebben om over te schrijven.

Daarom ging hij bij de politie om daar inspiratie voor zijn verhalen op te doen. Hij werkte o.a. als detective en bij de counterterrorist unit en schreef in die tijd veel van zijn ervaringen op.

Deze ervaringen verwerkte hij in zijn nieuwe boek: De stille vriend.

Aflevering 23: Mark Greaney creëerde de perfecte moordenaar met The Gray Man

Datum: 23-07-2021

Mark Greaney werd gevraagd om samen met thrillerlegende Tom Clancy aan een paar Jack Ryan boeken mee te schrijven. Hij leerde heel veel van deze grootmeester en zette Clancy's werk zelfs voort naar diens overlijden.

Maar naast Jack Ryan bedacht Greaney ook zijn eigen actieheld genaamd Court Gentry: aka The Gray Man. Inmiddels zijn er al 10 boeken in The Gray Man serie verschenen en wordt er zelfs een grote Netflix film gemaakt met Ryan Gosling in de hoofdrol.

Aflevering 22: Auteur Chris Carter was een real-life Mindhunter

Datum: 09-07-2021

Chris Carter heeft een veelzijdig leven gehad. Na zijn verhuizing van Brazilië naar Amerika volgde hij een studie om forensisch psycholoog te worden. Hij kroop in het hoofd van criminelen om er achter te komen hoe ze werken.

Nadat dit hem allemaal teveel werd besloot Chris Carter een carrière in de muziek te beginnen. Jarenlang toerde hij door Amerika en speelde hij voor vele grote bands.

Maar toen dat tijdperk op zijn einde kwam ontdekte hij opeens een nieuwe liefde: schrijven.

Aflevering 21: De Swedish Crime Queen schaamde zich voor haar liefde voor lezen

Datum: 02-07-2021

Lina Bengstdotter was altijd al een verhalenverteller. Op school en op feestjes maakte ze andere kinderen aan het huilen als ze haar nieuw verzonnen avonturen deelde. Ze schaamde zich voor haar fascinatie met verhalen en las daarom haar boeken vaak op de wc.

Inmiddels is Lina van deze angst af en is ze druk bezig met haar carrière als auteur. En dan vooral met haar nieuwste boek De man die een vreemde was.

Aflevering 20: Ze leefden ooit zo vrij als wolven, maar zijn geëvolueerd tot onze trouwste maatjes…

Datum: 25-06-2021

Evolutiebioloog Josef Reichholf schrijft in zijn nieuwe boek De hond en zijn baas over hoe de wilde wolf door de jaren heen is veranderd in onze trouwe viervoeter.

Maar de grote vraag is: heeft de mens de wolf getemd of was het andersom?

Aflevering 19: Auteur van 'De Puzzelman' verdedigde jarenlang moordenaars en verkrachters

Datum: 18-06-2021

Nadine Matheson werkte jarenlang als strafrechtadvocaat in Londen. Tijdens dit werk kwam ze in aanraking met moordenaars, verkrachters en andere geweldplegers.

Na ruim 16 jaar besloot ze het roer om te gooien en haar werk als advocaat als inspiratiebron te gebruiken voor haar schrijfwerk. En zo was haar debuut De Puzzelman geboren...

Aflevering 18: Karin Slaughter wil realistische weergave geven van geweld tegen vrouwen

Datum: 11-06-2021

Queen of Crime Karin Slaughter staat al jaren wereldwijd op alle bestsellerlijsten met haar spannende thrillers. Haar nieuwste thriller Valse getuige speelt zich niet alleen voor het eerst af in de advocatenwereld, maar ook in het hedendaagse leven.

Een van Karins belangrijkste doelen is dat haar boeken realistisch overkomen. Niet alleen als het gaat om het dragen van mondkapjes in het openbaar, maar ook over hoe geweld tegen vrouwen zich elke dag uit.

Aflevering 17: Marijke Vos voelt zich op haar gemak bij de alpaca’s

Datum: 04-06-2021

Een boerderij, een leuke dierenarts en alpaca’s. Wat wil je nog meer?

Dat dacht Marijke Vos ook! En zo was het plot voor haar nieuwe boek Wedden dat ik blijf geboren.

Op dit moment is Marijke aan het genieten van haar zwangerschapsverlof en is de grote vraag: wat komt eerder? Het boek of de baby?

Aflevering 16: Jette Schröder over Daisy in love

Datum: 28-05-2021

Jette Schröder komt uit een echte schrijversfamilie. Als kind wilde ze het liefst kinderboeken illustreren, maar toen ze erachter kwam dat ze beter was in schrijven was de keuze snel gemaakt.

Sindsdien heeft ze al aardig wat boeken voor jong en oud op haar naam staan. En nu komt Jette met de nieuwe meidenserie: BFF: Daisy in Love.

Benieuwd? Luister dan snel onze podcast!

Aflevering 15: Kyle Perry: 'De waarheid is gruwelijker dan de verhalen in mijn boek'

Datum: 21-05-2021

Kyle Perry leidt twee levens. In zijn ene leven is hij schrijver van spannende thrillers en in zijn andere leven helpt hij verslaafden om hun leven weer op de rit te krijgen.

Je zou zeggen dat deze twee levens wel heel verschillend zijn, maar de verhalen die hij hoort als maatschappelijk werker vormen de basis van De vermiste meisjes.

Hoe bizar die verhalen ook mogen zijn…

Aflevering 14: Lijden en gelukkig zijn kunnen niet zonder elkaar bestaan’

Datum: 07-05-2021

Meg Mason is al een aantal jaar auteur en ze heeft al verschillende boeken uitgebracht, maar bij het schrijven van Leed en lief stortte ze helemaal in. Ze ging aan alles twijfelen. Was ze wel een goede auteur? Was dit wel wat ze wilde?

Deze twijfels en angsten wist ze uiteindelijk te vertalen naar haar naar haar hoofdpersoon Martha. Wat ooit begon als een liefdesverhaal eindigde in een boek over liefde en leed.

Aflevering 13: Draken, spinnen en haaien: het spannende leven van Julie Kagawa

Datum: 30-04-2021

Julie Kagawa groeide op in een gezin vol met dieren. Op een klein stuk grond in Miami leefde Julie tussen de koeien, paarden, eenden, honden en katten. Haar liefde voor dieren is dan ook groot.

Maar haar andere grote liefde is schrijven. Al jarenlang weet Julie Kagawa fans mee te slepen in haar epische verhalen, en dit jaar lanceerde ze een gloednieuwe serie met haar favoriete personages in de hoofdrol: Evenfall.

Aflevering 12: Eva Nagelkerke: 'Samen met je zus een boek schrijven is alleen maar heel leuk'

Datum: 23-04-2021

Meerdere auteurs voor een boek is niet heel bijzonder, maar hoe is het om een boek te schrijven met je eigen zus?

Onder de naam Eva Nagelkerke, schrijven zussen Alexandra en Victoria al jaren spannende thrillers. Maar waar komt hun liefde voor schrijven eigenlijk vandaan? En hoe kwam hun nieuwe boek De perfecte engel tot stand?

Aflevering 11: Stick Dog: van schets naar kinderboekenserie

Datum: 16-04-2021

De hongerigste hond ter wereld is terug!

Auteur Tom Watson werkte jarenlang als speechschrijver voor verschillende Amerikaanse politici. Totdat hij op een dag, tijdens een telefoongesprek, een tekening maakte van een hond.

Zijn kinderen vroegen hem wat deze hond moest voorstellen, waardoor Tom een naam en een verhaal bedacht voor zijn creatie. En zo werd Stick Dog geboren.

Aflevering 10: Maak de reis van 50 centimeter met breinexpert Daphne Feller

Datum: 09-04-2021

Wil jij stress trotseren, zodat je jouw brein optimaal kunt inzetten?

Wil jij vanuit je hart keuzes maken?

Wil jij de illusie van zekerheid loslaten en vertrouwen op jezelf?

 

In haar boek Brein-Hart-Zijn vertelt hersenexpert Daphne Feller hoe er bij veel mensen een disconnectie is ontstaan tussen hun brein en hun hart. Maar hoe zorg je ervoor dat je die twee weer met elkaar in verbinding kunt brengen, zodat je kunt zijn wil je wilt zijn?

Aflevering 9: Wat is het mysterie van het Zweedse eiland Öland?

Datum: 02-04-2021

Thrillerauteur Johanna Mo groeide op in Kalmar, een van de oudste steden van Zweden. Deze stad is door een brug verbonden met het mysterieuze eiland Öland.

Johanna Mo ging als kind al vaak op avontuur op dit mysterieuze eiland en daarom was het ook niet gek dat deze bijzondere plek het decor werd van haar nieuwe boek: De nachtegaal.

De nachtegaal is vanaf 6 april overal verkrijgbaar.

Aflevering 8: Stap in de magische wereld van Amari en de Nachtwachters

Datum: 26-03-2021

B.B. Alston wilde zijn hele leven al schrijver worden, maar om een of andere reden leek het hem maar niet te lukken. Tot hij op een dag meedeed aan een pitch wedstrijd op Twitter. Daar stuurde hij het manuscript in voor het boek Amari en de Nachtwachters.

Een jaar later staat het magische verhaal van Amari wereldwijd in de bestsellerlijsten en is er zelfs al een grote Hollywood film in de maak.

Een droom die uitkwam voor B.B. Alston.

Amari en de Nachtwachters is vanaf 6 april overal verkrijgbaar.

Aflevering 7: Windmeijer & Slavenburg zijn voorvechters voor vrouwen uit de geschiedenis

Datum: 19-03-2021

Wat als ik je vertelde dat de vrouw die verantwoordelijk wordt gehouden voor alle zonden van de mensheid, eigenlijk onschuldig was?

Na het succes van hun eerdere boek Het Isisgeheim besloten de thrillerauteur Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg hun krachten opnieuw te bundelen. Deze keer duiken ze diep in het Bijbelverhaal Genesis voor hun nieuwe boek Het Evacomplex.

Want het verhaal van Adam en Eva is misschien niet helemaal gebeurd zoals je denkt…

Het Evacomplex is vanaf 6 april overal verkrijgbaar.

Aflevering 6: Feelgoodkoningin Gillian King is ook wandelkoningin

Datum: 12-03-2021

Met trots verwelkomen we de feelgoodkoningin van Nederland!

Zoals bij veel mensen stond het leven van Gillian King dit jaar op zijn kop. Maar ondanks alle ellende heeft ze toch een manier gevonden om al haar energie te steken in dat wat ze het liefste doet: schrijven! Haar nieuwe boek Ik vergeet je niet noemt Gillian zelf het boek waar ze het meest trots op is. Dit is het boek waar ze echt haar eigen stem heeft gevonden.

Aflevering 5: De verborgen apotheek: een erfenis van vergif en wraak

Datum: 05-03-2021

Een vergeten geschiedenis, een geheim netwerk van vrouwen en een erfenis van vergif en wraak. Weet jij wat mudlarken is?

De zoektocht naar lang verloren voorwerpen aan de oever van een rivier.  Dit is waar het spannende boek De verborgen apotheek van auteur Sarah Penner begint. En waar een verhaal van drie vrouwen, in twee verschillende tijden, samen komen.

Aflevering 4: Ik ben het kind dat ontsnapte. Meisje A.

Datum: 19-02-2021

Meisje A vertelt het verhaal over broers en zussen die proberen te ontsnappen aan de gruwelen uit hun verleden. Een verleden waarin ze door hun ouders werden opgesloten in een waar horrorhuis.

Auteur Abigail Dean vertelt hoe ze in Meisje A feit en fictie met elkaar wist te verbinden. Haar hele leven schrijft ze al verhalen, maar net zoals Meisje A waren dit altijd verhalen met een horrorkant.

Aflevering 3: Hoe vieren onze auteurs Valentijnsdag‪?‬

Datum: 12-02-2021

14 februari is het weer Valentijnsdag!

Zelfs in deze gekke tijden is het belangrijk om de liefde te blijven vieren.

In deze speciale aflevering duiken we in de liefdeslevens van feelgoodkoningin Gillian King en thrillerauteur Jeroen Windmeijer. Bovendien geven we tips voor een perfecte Valentijnsdag!

Aflevering 2: 'Voor de jeugd is Australië fantastisch, daarna gaat het bergafwaarts'

Datum: 05-02-2021

Australië is voor veel mensen de ultieme vakantiebestemming. We kennen Australië daarom ook van de prachtige natuur en de wilde dieren. Maar het echte leven in Australië kan soms een stuk harder zijn.

In zijn boek Jongen verslindt heelal vertelt Trent Dalton over het ruige leven in Australië. En dan bedoelt hij niet alleen de wilde natuur…

Aflevering 1: Love Yourself (alsof je leven er van afhangt‪)‬

Datum: 29-01-2021

Een nieuw jaar betekent dat we weer met een frisse blik vooruitkijken. En zeker na een gek jaar als 2020 hebben we allemaal wel wat positiefs in ons leven nodig. Iemand die je daar echt bij kan helpen, is auteur Kamal Ravikant.

In zijn boek Love Yourself (alsof je leven er van afhangt) vertelt Ravikant hoe we door onszelf lief te hebben een beter leven kunnen leiden. Onvoorwaardelijke liefde, met heel je hart, met elke gedachte en in elke seconde.

Maar de vraag is natuurlijk: hoe doen we dat?

Trailer

Datum: 22-01-2021

Beluister hier de trailer van het derde seizoen van BoekenREC!

Seizoen 2

Aflevering 37: Kerstspecial 2020

Datum: 18-12-2020

De feestdagen staan voor deur! Daarom een goed moment om terug te kijken naar een jaar vol mooie boeken.

Heb jij al je kerstcadeaus al in huis? In de aflevering geven we je nog wat tips! En wie weet maak jij zelfs kans op je eigen kerstboekenpakket! Luisteren dus!

Music Provided By Bass Rebels: https://www.youtube.com/c/bassrebels

Aflevering 36: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 4)

Datum: 11-12-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021?

In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we met redacteur Susan van der Klugt de Young Adult en Kinderboeken die je niet mag missen in het voorjaar van 2021.

Aflevering 35: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 3)

Datum: 04-12-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021?
In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we met redacteur Noor Houtakkers de non-fictie boeken die je niet mag missen in het voorjaar van 2021.
Pak snel je agenda erbij!

Aflevering 34: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 2)

Datum: 27-11-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021?
In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we de titels die je niet mag missen in 2021. Houd pen en papier dus in de aanslag!

Aflevering 33: Deze boeken mag je niet missen in 2021 (deel 1)

Datum: 20-11-2020

2020 was een vreemd jaar – daarom kijken wij graag uit naar het volgende! Want welke boeken verschijnen er bijvoorbeeld in het voorjaar van 2021? In deze speciale aflevering van de BoekenREC podcast bespreken we de thrillers die je niet mag missen in 2021. Houd pen en papier dus in de aanslag!

Aflevering 32: Marco van Houwelingen over mannelijke onvruchtbaarheid in De dagen samen

Datum: 13-11-2020

Er wordt vaak gedacht dat tweelingen hun hele leven close blijven. Dat is een tragische denkfout.

Zeven jaar geleden kwam de droom van Marco van Houwelingen uit: zijn eerste boek lag in de winkel. Dit leek het begin te worden van zijn leven als schrijver, totdat Marco een baan aangeboden kreeg die hem over de hele wereld zou brengen. Een groot avontuur natuurlijk, maar daardoor stond het schrijven even op een laag pitje.

Na de geboorte van zijn zoontje besloot hij de pen weer op te pakken, en vertelde een verhaal dat hem dicht bij het hart ligt. Dat verhaal is De dagen samen.

Aflevering 31: Een Klok van Sterren is een mix van Narnia en Peter Pan

Datum: 6-11-2020

‘Imogen zag een hek naar de tuin. Op het hek stond met grote letters geschilderd: verboden toegang. Ze wist niet precies wat dat betekende, maar het klonk leuk!’

Als kind was auteur Francesca Gibbons al een groot verhalenverteller. Ze was gek op de verhalen van Peter Pan en Narnia en schreef zelf verhaaltjes die haar zusjes vervolgens moesten naspelen.

Deze verhaaltjes groeiden uiteindelijk uit tot het spannende en magische verhaal Een klok van sterren: De schaduwmot.

Aflevering 30: Reis de wereld rond met Julie Caplin

Datum: 30-10-2020

Het wordt op dit moment afgeraden om op reis te gaan, maar dat betekent niet dat je geen andere landen kunt bezoeken. Onze boeken nemen je namelijk mee naar de mooiste plekken die je je maar kan voorstellen! Wat dacht je bijvoorbeeld van Japan?

Julie Caplin reisde, voordat ze begon met schrijven, als pr-manager de hele wereld over. Ze bezocht de prachtigste steden, at het lekkerste eten en genoot van de beste dranken. Al deze ervaringen gebruikt ze als inspiratie voor haar verhalen. Lees het zelf in haar nieuwe boek De kleine theewinkel in Tokio.

Aflevering 29: Lisanne Spaander is een Vechtersbaas die anderen inspireert

Datum: 23-10-2020

Tegenwoordig lijkt het hebben van veel volgers, comfort en geld gelijk te staan aan een perfecte wereld. Maar is dit eigenlijk wel zo?Lisanne Spaander is zestien als bij haar botkanker wordt geconstateerd. De slechte prognose zet haar hele leven op zijn kop. Ze sleept zich van ziekenhuisopname naar ziekenhuisopname, terwijl het normale leven ondertussen doorgaat.Ze vindt de kracht om door te gaan in de muziek en schrijft het emotionele Vechtersbaas.

Aflevering 28: Op zoek naar UFO's met Jeroen Windmeijer

Datum: 16-10-2020

Zijn wij wel de eerste bewoners van de aarde, of waren er wezens voor ons?

Thrillerauteur Jeroen Windmeijer probeert met zijn boeken de lezer te vermaken, maar ook zeker iets te leren.

Zo ook in zijn nieuwste boek, De Genesissleutel, waarin Jeroen voor het eerst verder kijkt dan Leiden, Zuid-Amerika of zelfs de aarde. Want wat als er buitenaards leven is?

Aflevering 27: Liefde in tijden van autisme met Judith Visser

Datum: 9-10-2020

We leven op dit moment allemaal in een verwarrende en onvoorspelbare tijd. Maar hoe is dat eigenlijk voor iemand met autisme?

In haar eerste boek, Zondagskind, beschreef Judith Visser haar jeugd als autist. Ze vertelde over haar band met andere kinderen en dieren, en legde uit hoe ze school ervoer.

In Zondagsleven zien we hoe Judith haar weg probeert te vinden op de werkvloer en in de liefde. Hoe gaat iemand met autisme om met een 9-tot-5-mentaliteit en hoe investeer je in een relatie als je eigenlijk het liefst alleen bent?

Aflevering 26: YA-fenomeen Marieke Nijkamp heeft nog genoeg verhalen te vertellen

Datum: 2-10-2020

Stel je voor: je komt uit een klein Nederlands dorpje, schrijft een boek en staat je ineens in de New York Times-bestsellerlijst!

Het overkwam YA-auteur Marieke Nijkamp en ze kan het nog steeds niet geloven.

Ondertussen zijn we paar boeken verder en probeert Marieke haar grenzen op het gebied van schrijven te verbreden. Zo schrijft ze nu ook comics en graphic novels. Ook is net haar nieuwste boek verschenen: Zelfs als we zwijgen

Aflevering 25: Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in literatuur

Datum: 25-9-2020

Als jij een boek leest, kijk je dan of de auteur mannelijk of vrouwelijk is?

Misschien denk je: dat maakt niet uit. Maar wist je dat mannen veel vaker geprezen worden voor hun literaire werk dan vrouwen?

Hoe komt dit?

In Dit is geen vrouwenboek gaat Corina Koolen op zoek naar het antwoord op deze vraag

Hoe komt dit?

In Dit is geen vrouwenboek gaat Corina Koolen op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Aflevering 24: Max Modderman laat kinderen weer lezen!

Datum: 18-9-2020

In iedere klas heb je er een: de grappenmaker. In de klas van Max Modderman is hij dat. Maar wie is Max Modderman? Wat maakt het tot echte kinderheld?

De Australische auteur Matt Stanton wilde als kind zijn klasgenoten laten lachen door ze grappige verhalen te vertellen. Dit had zo'n positief effect dat hij hier later zijn carrière van heeft gemaakt.

Dit jaar verscheen alweer het vijfde deel in de populaire Max Modderman-serie en kinderen kunnen niet wachten op meer avonturen!

Aflevering 23: Virgin River auteur Robyn Carr heeft het perfecte leven

Datum: 11-9-2020

Tijdens haar zwangerschap las Robyn Carr de ene na de andere liefdesroman, totdat ze op een dag dacht: dit kan ik ook!

Op dit moment heeft ze al meer dan vijftig romans op haar naam staan, die stuk voor stuk wereldwijde bestsellers werden, waaronder de bekende Virgin River-serie. Maar voor Robyn Carr is dat geen reden om het rustig aan te doen. Ze is misschien dan al even met pensioen, maar nog elke dag doet ze dat waar ze het meest van houdt: schrijven!

Aflevering 22: Vrienden voor het leven schrijven debuutthriller

Datum: 4-9-2020

Peter Mohlin en Peter Nyström leerden elkaar kennen toen ze zeven jaar oud waren en ze voelden meteen dat ze een speciale connectie hadden. 

Jaren later besluiten de levenslange vrienden hun creativiteit te bundelen en samen een boek te schrijven. Het laatste leven belooft een ongekend succesvolle thriller te worden. 

Aflevering 21: Thrillerauteur Romy Hausmann weet hoe het is om je gevangen te voelen

Datum: 28-8-2020

Kan iemand die in de gevangenis heeft gezeten zich ooit echt weer vrij voelen?

In haar eerste boek Dag en Nacht vertelt de Duitse auteur Romy Hausmann het verhaal van een vrouw die met haar kinderen wordt vastgehouden en hoe ze proberen te ontkomen.

In haar nieuwe boek Slapeloos neemt ze een geheel andere wending en kijkt ze meer naar de psyche van de mens. Kan iemand die heeft vastgezeten voor een misdrijf zich ooit weer echt vrij voelen?

Aflevering 20: Eric Holthaus kijkt op een positieve manier naar de strijd tegen klimaatverandering

Datum: 21-8-2020

Hoe zal de aarde er over dertig jaar uitzien als we onze klimaatdoelen niet halen? Of, een optimistischere vraag: hoe zal de aarde eruitzien als we de klimaatdoelen wél halen?

Klimaatverandering is al jarenlang een heel belangrijk issue, maar door alle verschillende informatie die we voorgeschoteld krijgen kan het best een beetje overweldigend voelen.

Daarom biedt meteoroloog Eric Holthaus een positieve manier om naar de toekomst te kijken. Een manier om de komende dertig jaar optimistisch tegemoet te gaan, werkend aan De toekomstige aarde.

Aflevering 19: Birgit Treipl: 'Nederland zag mijn vader als de vijand'

Datum: 14-8-2020

Als we denken aan de Tweede Wereldoorlog denken we vaak aan de gruwelen die zich hier in Europa afspeelden. Maar helaas staan we vaak niet stil bij dat er aan de andere kant van de wereld ook heel veel mensen geleden hebben.

Victor Treipl groeide op in Nederlands-Indië, als kind van een Oostenrijks immigrantenechtpaar. Maar omdat Oostenrijk deel uitmaakte van het Duitse Rijk werden Victor en zijn familie, bij het uitbreken van de oorlog, gezien als de vijand. Alles werd ze afgenomen en ze werden zelfs opgesloten in Nederlandse kampen.

Jaren later vertelde Victor aan zijn dochter Birgit Treipl wat hij allemaal in die tijd heeft meegemaakt. En dit indrukwekkende verhaal is de basis voor het boek Schuilen tussen bamboe.

Aflevering 18: Holly Miller inspireert beginnende schrijvers niet op te geven

Datum: 7-8-2020

Zou jij voor liefde kiezen als je wist hoe het afloopt?

Holly Miller wilde eigenlijk haar hele leven al schrijfster worden, maar die stap bleek groter dat ze had verwacht. Toch gaf ze nooit op. Ze bleef schrijven en nu is haar debuutroman, Een glimp van jou, zelfs opgepikt om verfilmd te worden. Zo zie je dat dromen echt uit kunnen komen.

Bestel nu Een glimp van jou van Holly Miller.

Aflevering 17: Kate Quinn schrijft over heldhaftige vrouwen van onze geschiedenis

Datum: 31-7-2020

Als we denken aan oorlog, denken we vaak aan mannen die voor het vaderland vechten en hun leven riskeren. Maar hoe zit dat eigenlijk met vrouwen?

Kate Quinn schrijft eigenlijk al haar hele leven historische fictie, waarin ze zich vooral focust op de rol van vrouwen bij historische gebeurtenissen.

In haar boeken De jaagster en Het Alice-netwerk vertelt ze over vrouwen die in tijden van oorlog spionagenetwerken opzetten en vanuit vliegtuigen bommen wierpen op vijandelijk gebied.

Vrouwen die uitgroeiden tot de echte helden van onze geschiedenis.

Bestel nu de boeken van Kate Quinn.

Aflevering 16: De grootste verrader van het Westen kwam uit Nederland

Datum: 24-7-2020

Hij verraadde de Britten, misleidde de Sovjets, ontsnapte uit de gevangenis en wordt beschouwd als de grootste verrader die het Westen ooit gekend heeft. En bovenal: hij was Nederlandse afkomst.

In zijn boek Verraad in Berlijn vertelt Steve Vogel het verhaal van een spionageoperatie van de CIA om tijdens de Koude Oorlog een tunnel onder de Berlijnse Muur door te graven om zo de Sovjets te kunnen afluisteren.

En in het centrum van deze onmogelijke operatie stond de uit Nederland afkomstige George Blake.

Bestel nu Verraad in Berlijn van Steve Vogel.

Aflevering 15: Thrillerauteur Mary Kubica redt dieren in nood

Datum: 17-7-2020

De ene dag schrijft ze een razend spannende thriller en de andere dag redt ze dieren in nood. De afgelopen maanden zat Mary Kubica, zoals bijna iedereen op de wereld, thuis in quarantaine. Hierdoor kon ze niet helpen bij het dierenasiel waar ze normaal gesproken vrijwilligerswerk doet. Kubica is een groot dierenliefhebber en verrast haar familie regelmatig met nieuwe huisdieren die bij het asiel gedumpt worden. Of haar man en kinderen het er nu mee eens zijn of niet.

Bestel nu De onbekende vrouw van Mary Kubica.

Aflevering 14: Dr. Jo Boaler: 'Ons brein is grenzeloos en blijft groeien'

Datum: 10-7-2020

Wat zou je doen als je wist dat je, op welke leeftijd dan ook, alles kon leren wat je maar wilde?

Op school krijgen kinderen vaak te horen dat ze ergens wel of niet goed in zijn. Ze worden gedwongen bepaalde toetsen te doen, waarvan de uitslag uiteindelijk zal bepalen in welke richting ze hun studie moeten vervolgen.

Maar wat nou als je heel graag iets anders zou willen leren, terwijl je ouders en docenten zeggen dat je dit helemaal niet zou kunnen?

Volgens dr. Jo Boaler zitten er geen grenzen aan het vermogen voor ons brein om te leren. Hoe jong of oud we ook zijn, onze hersenen blijven groeien.

Aflevering 13: Ontdek de verborgen wereld van de vos met ecoloog Adele Brand

Datum: 3-7-2020

Als we denken aan een vos, dan zien we vaak grote bossen en natuurgebieden voor ons. Maar eigenlijk leeft de vos nog veel dichterbij huis dan we zouden denken.

Ecoloog Adele Brand schrijft in haar boek De verborgen wereld van de vos over hoe dit bijzondere dier de wereld overreist en door zijn intelligentie bijna overal weet te overleven.

Bestel het boek hier.

Aflevering 12: Charles den Tex: 'Technologie is al verder dan wij soms denken'

Datum: 26-6-2020

Het moment wanneer de realiteit de fantasie inhaalt, is wanneer we pas echt moeten gaan uitkijken.

Zoals veel auteurs schrijft Charles den Tex thrillers, maar toch is zijn nieuwste boek Verloren vrouw heel anders dan anderen.

En een groot onderdeel daarvan is onze technologische vooruitgang. Elke dag maakt de technologie zulke sprongen waardoor er eindeloos nieuwe dingen mogelijk worden.

Technologie waarvan we denken dat het nog een fantasie is, terwijl het eigenlijk allang werkelijkheid is geworden…

Aflevering 11: Marijke Vos is haar grootste criticus

Datum: 19-6-2020

Sommige mensen dromen er hun hele leven van om schrijver te worden, maar vinden het vaak lastig om de eerste stap te zetten. Dat is zonde, want soms is er alleen een beetje moed voor nodig.

Marijke Vos had als klein meisje nooit verwacht schrijver te worden. Door de jaren heen schreef ze wel wat verhalen voor bekende websites en tijdschriften. Maar na een finaleplek te hebben behaald bij een schrijfwedstrijd van Chicklit.nl heeft ze toch echt de smaak te pakken.

Haar allereerste boek Ik pleit voor jou! ligt nu in de winkel en Marijke kan niet wachten om te horen wat haar lezers ervan vinden.

Aflevering 10: 'Queen of Crime' Karin Slaughter viert 20-jarig jubileum!

Datum: 12-6-2020

De Queen of Crime viert feest!

Dit jaar zit bestsellerauteur Karin Slaughter al 20 jaar in het schrijversvak en dat moet gevierd worden!  Met haar 20ste boek, en 10de boek in de populaire Will Trent-serie, weet Slaughter opnieuw een weergaloze thriller neer te zetten. Maar hoe beleeft de Queen of Crime deze gekke tijden? Is dit heel anders dan haar 'normale' leven?

Thrillerauteur Soraya Vink ging in gesprek met Karin Slaughter.

Verzwegen van Karin Slaughter is hier verkrijgbaar. 

Aflevering 9: Lidewij Martens mist het koken voor anderen

Datum: 5-6-2020

Een plan volgen, maar eigenlijk tijdens de uitvoering van het plan afwijken en iets nieuws bedenken. Dat is iets wat thrillerauteur Lidewij Martens regelmatig overkomt.

Lidewij Martens schrijft voor bekende televisieseries als Baantjer en Flikken Maastricht, maar is ook de auteur van het spannende boek Ondergronds waarmee ze ons meeneemt op jacht naar een seriemoordenaar in Amsterdam.

Veel spanning dus, maar in deze quarantaine tijd gebeurt er natuurlijk niet heel veel spannends. Maar dat houdt Martens niet tegen bij het schrijven van haar volgende boek.

Aflevering 8: Deens journalistenduo over bestseller Winterland

Datum: 29-5-2020

In Denemarken verscheen op 30 september 2005 in dagblad Jyllands-Posten een serie van twaalf cartoons over de profeet Mohammed. Deze spotprenten zorgden voor erg veel ophef en resulteerden zelfs in terroristische aanslagen. Sindsdien is het dreigingsniveau in Denemarken flink gestegen en heeft het land nog maandelijks te maken met terroristische dreigingen.

Kim Faber en Janni Pedersen werken als journalisten in Kopenhagen en staan vaak met hun neus bovenop alles wat te maken heeft met terreur en criminaliteit. Hierdoor zijn ze goed op de hoogte van wat er allemaal in de Deense onderwereld gebeurt. En die verhalen hebben als inspiratie gediend voor hun gezamenlijke boek Winterland.

Aflevering 7: Dr. Jenna Macciochi geeft tips voor een sterker immuunsysteem

Datum: 22-5-2020

Bijna de gehele wereld leeft op dit moment in quarantaine. Dit allemaal om de zwakkere mensen in onze samenleving te beschermen tegen een virus dat ons lichaam aanvalt.

Maar moeten we wachten op een vaccin of kunnen we ons immuunsysteem zo trainen dat we tegen het virus kunnen vechten?

De Britse immunoloog dr. Jenna Macciochi heeft jarenlang onderzoek gedaan naar ons immuunsysteem en in haar boek De kracht van immuniteit vertelt ze hoe we ons kunnen bewapenen tegen slechte bacteriën en virussen.

Aflevering 6: Pierre Jarawan brengt ode aan vermisten uit Libanon

Datum: 15-5-2020

De oudste verhalen van de wereld beginnen altijd op dezelfde manier: ‘Het was zo. En het was niet zo’ Zo ook het nieuwe boek Lied voor de Vermisten van de Duits-Libaneese auteur Pierre Jarawan. De ouders van Pierre vluchtten in 1985 naar Duitsland om daar een nieuw leven op te bouwen. Een leven dat altijd in het teken zou staan van twee werelden. Met een rijke culturele achtergrond en veel bijzondere verhalen uit zijn vaderland. Lied voor de vermisten ligt vanaf 19 mei in de winkel!

Aflevering 5: Johan Andersen schrijft echt zonder genade

Datum: 8-5-2020

Hoeveel mensen dromen er niet van om een beroemde thrillerauteur te worden?  Maar schrijver worden vergt meer dan alleen een goed verhaal willen vertellen, het vraagt namelijk ook een bepaalde discipline. Thrillerauteur Johan Andersen, bekend van het boek Dodenstoel en zijn nieuwe boek Zonder Genade, vertelt in deze aflevering hoe zijn schrijfproces verloopt en hoe hij dit door de jaren heen heeft moeten leren.

#ikleesthuis

Aflevering 4: Michael Martin toont de wonderen van de woestijn

Datum: 1-5-2020

Wist je dat er per jaar meer mensen verdrinken in de woestijn dan dat ze uitdrogen? Michael Martin is beroepsfotograaf, ontdekkingsreiziger en auteur van het boek De wonderen van de woestijn. Al meer dan 40 jaar zwerft hij door alle woestijnen van de wereld op zoek naar het perfecte plaatje. Maar wat is er nou zo fascinerend aan een woestijn? Wat kunnen we als mensen leren van leven in de woestijn? De antwoorden op deze vragen zullen je verbazen…

Aflevering 3: Windmeijer & Slavenburg gaan terug naar het begin... van alles

Datum: 24-4-2020

De een een succesvol thrillerauteur en de ander een bekend cultuurhistoricus. Vorig jaar besloten thrillerauteur Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg de krachten te bundelen en schreven ze voor het eerst samen een boek. Een boek waarin spanning en historie met elkaar verbonden worden. Het Isisgeheim is een groot succes, maar voor hun nieuwe boek keren de twee auteurs terug naar het begin van ons bestaan...

#ikleesthuis

Aflevering 2: Meg Waite Clayton vertelt verhalen die niet vergeten mogen worden

Datum: 17-4-2020

We kennen allemaal verhalen uit de oorlog. Verhalen van verdriet, geweld en kwaad. Maar gelukkig zijn er ook verhalen die hoop geven. Verhalen van mensen die hun eigen leven op het spel zetten om dat van anderen te redden.

Aflevering 1: Wat doen auteurs in tijden van quarantaine?

Datum: 10-4-2020

In de tuin werken, boeken lezen of de hele familie uitnodigen voor een digitaal Paasfeest. Over de hele wereld zitten mensen thuis in quarantaine en zoeken ze manieren om hun dagen door te komen. Maar hoe beleven de auteurs van je favoriete boeken deze quarantaine tijd? Dit lijkt natuurlijk de ultieme kans om een nieuw boek te schrijven. Maar is dat ook zo?