BoekenREC: een HarperCollins podcast

Logo Boekenrec DEF-voor online DEF

BoekenREC is dé podcast voor lezers. In elke aflevering hebben we een auteur te gast die komt praten over van alles en nog wat! Zo leer je de leukste dingen over jouw favoriete schrijver!

Agenda*:

3/6: Fran Dorricott
10/6: Sam Holland
17/6: Karin Slaughter

Aflevering 16: In de papegaaienkooi met thrillerauteur Marieke Damen

Datum: 20-05-2022

Marieke Damen was haar hele leven al een groot lezer, maar een echte schrijversdroom had ze niet.

Tot ze op haar 25ste besloot te gaan reizen en ervaringen ging vastleggen in een online blog. Compleet onverwachts werden deze teksten zo positief ontvangen dat ze bij thuiskomst toch dacht dat er wel iets in dat schrijven moest zitten.

Dat resulteerde in twee kinderboeken en twee thrillers. Waarvan de nieuwste, Onbreekbaar, nu in de winkel ligt.

Aflevering 15: 100 afleveringen, tientallen auteurs, talloze verhalen!

Datum: 13-05-2022

Vandaag is het feest!

Je luistert namelijk alweer naar de 100ste aflevering van de BoekenREC podcast.

In deze afleveringen blikken we terug en kijken we naar de hoogtepunten van de afgelopen 100 afleveringen. Wat was jouw favoriete moment?

100 afleveringen...tientallen auteurs...talloze verhalen...

Aflevering 14: Astrologie-expert Bente de Bruin vertelt wat de sterren over ons kunnen zeggen

Datum: 06-05-2022

De meningen over horoscopen en sterrenbeelden lopen nogal uiteen. De een maakt geen keuze zonder zijn/haar horoscoop te raadplegen en de ander vindt het klinkklare onzin.

Maar volgens astrologie-expert Bente de Bruin is er een groot verschil tussen een horoscoop lezen en je geboortehoroscoop helemaal uitpluizen.

Als je je geboortehoroscoop uitpluist wordt er namelijk niet alleen gekeken naar het sterrenbeeld dat we allemaal kennen (je zonneteken), maar ook naar de planeten, de maan en de stand daarvan op het moment dat jij werd geboren.

Aflevering 13: Kinderboekenauteur Matt Stanton krijgt kinderen weer aan het lezen

Datum: 29-04-2022

Max Modderman is een grote hit bij kinderen en zijn boeken worden dan ook echt verslonden. Op dit moment zijn er al 8 delen uit en de avonturen van Max lijken alleen maar leuker en grappiger te worden!

Maar waar komt Max Modderman nou eigenlijk vandaan? Hoe is deze held tot leven gebracht? Om deze vragen te beantwoorden ga ik in gesprek met de Australische auteur Matt Stanton: de bedenker van de Max Modderman verhalen.

Aflevering 12: Meg Waite Clayton vertelt over kunstenaars in concentratiekampen

Datum: 08-04-2022

Meg Waite Clayton werd twee jaar geleden wereldwijd bekend door haar hartverscheurende oorlogsverhaal De laatste trein naar vrijheid over de heldendaden van Truus Wijsmuller.

Nu is ze terug en heeft ze onderzoek gedaan naar het leven van een postbezorgster tijdens de oorlog. Iemand die geheime boodschappen van het verzet doorspeelde aan de bondgenoten. Een levensgevaarlijke missie in De postbezorgster van Parijs.

Aflevering 11: Charles den Tex: 'Soms is het juist goed om geheimen te hebben'

Datum: 01-04-2022

Repair clubs zijn populair op dit moment. Mensen komen samen om hun oude kapotte elektrische apparaten voor een goedkoop prijsje te laten maken. Het is duurzaam en gezellig.

Maar soms hebben de mensen achter de club ook nog een verhaal. Repareren ze deze spullen voor de gezelligheid of om bezig te blijven? Of delen deze personen een verleden met elkaar en komen ze samen om geheimen uit een vorig leven uit te wisselen?

Precies zo’n Repair Club vormt de basis van het nieuwe boek van Charles den Tex.

Aflevering 10: Feelgoodkoningin Gillian King zou graag ooit nog een thriller schrijven

Datum: 25-03-2022

Hoe word je de feelgoodkoningin van Nederland? Betekent dit dat je altijd positief in het leven staat of probeer je juist een tegengeluid te laten horen op alle negativiteit?

Bij Gillian King is het een combinatie van dit alles.

Haar nieuwste feelgood roman Je moest eens weten heeft een happy end, maar heeft ook een diepere laag.

Aflevering 9: Hondencoach Jeroen Oomen maakt jou in 10 stappen een zelfverzekerde hondeneigenaar

Datum: 18-03-2022

Jeroen Oomen was voorbestemd om hondencoach te worden. Dat kon gewoon niet anders. Als kind werd hij al meegenomen naar de hondentrainingslessen van zijn oom en als 14-jarige stond Jeroen zelf al les te geven.

Gaandeweg kwam hij in dienst van Martin Gaus en stichtte hij, samen met zijn vriendin, hondengedragscentrum Kynologisch Nederland in Hellevoetsluis.

Inmiddels is hij de bekendste hondentrainer van het land. Maar waarin verschilt zijn methode nu met die van andere hondentrainers?

Aflevering 8: De Ierse Anne Griffin publiceerde op haar 50ste haar eerste boek

Datum: 11-03-2022

Anne Griffin heeft veel gedaan in haar leven. Ze is op vier verschillende onderwerpen afgestudeerd en heeft meerdere carrières gehad. En toch besloot ze toen ze 43 was het roer om te gooien en zich volledig te storten op haar ware passie: schrijven.

Haar eerste boek Als alles is gezegd publiceerde ze toen ze 50 was en sindsdien is ze niet meer weg te denken uit de literaire wereld. Op dit moment woont ze met haar gezin in Ierland en is ze aan het bijkomen van het onstuimige weer van de afgelopen weken…

Haar tweede roman Een lichte fluistering verschijnt deze week.

Aflevering 7: Jeroen Windmeijer gaat op zoek naar de stenen goden van Paaseiland

Datum: 04-03-2022

Jeroen Windmeijer staat al jaren bekend om zijn thrillers met een educatief randje. Ook in zijn nieuwe boek De stenen goden neemt Jeroen ons mee in het eeuwenoude mysterie van Paaseiland. Iedereen kent wel de foto’s van de vreemde beelden die over het eiland staan, maar niemand weet precies waar ze vandaan komen.

Zijn ze daar geplaatst om de goden te eren of zijn de beelden zelf naar hun plek gewandeld?

Aflevering 6: Auteur Phoebe Morgan is dagelijks op zoek naar nieuw schrijftalent

Datum: 25-02-2022

Phoebe Morgan is een vrouw met een grote passie voor boeken. Ze schrijft zelf spannende thrillers, maar is ook redacteur bij uitgeverij HarperCollins in het Verenigd Koninkrijk. Elke dag is ze dus op zoek naar nieuwe verhalen die ze zou kunnen veranderen in een boek.

Haar eigen boek Het resort is een ijzingwekkende thriller van vier vriendinnen die na jaren weer eens met elkaar op vakantie gaan. Maar eenmaal aangekomen gaat alles mis…

Aflevering 5: Jacobine van den Hoek: ’Napoleon had een bipolaire stoornis’

Datum: 06-02-2022

De onwaarschijnlijke liefde tussen een Franse generaal en zijn Josephine.

De Amstelveense Jacobine van den Hoek raakte gefascineerd door het leven van de jonge Josephine en schreef de historische roman De roos van Napoleon. Over Josephine en een van ’s wereld grootste wereldveroveraars Napoleon Bonaparte.

Aflevering 4: YA-auteur Marieke Nijkamp vond zichzelf in non-binariteit

Datum: 04-02-2022

We leven al 2 jaar in een wereldwijde pandemie. En eigenlijk beginnen we nu pas te zien wat voor effect de pandemie heeft gehad op jongeren.

Om dit nog duidelijker te maken heeft Marieke Nijkamp een boek geschreven over jongeren die afgesloten zijn van de buitenwereld, terwijl daar een pandemie heerst. En nee, geen corona.

Maar ondanks dit heftige onderwerp is Als de nacht valt vooral een boek over vriendschap, liefde en identiteit.

Aflevering 3: Heather Morris vertelt hartverscheurende oorlogsverhalen die niet vergeten mogen worden

Datum: 28-01-2022

Hun belofte hield hen samen.

Heather Morris staat al jaren bekend om haar gave om de meest intieme en indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op papier te zetten.

Dit is de reden waarom haar boeken De tatoeëerder van Auschwitz, Het meisje dat twee kampen overleefde en haar nieuwste boek De drie zussen van Auschwitz, stuk voor stuk bestsellers zijn.

Aflevering 2: Meesterverhalenverteller Jeffrey Archer is gek op Nederlandse kunst

Datum: 21-01-2022

Dit is geen detectiveverhaal, maar een verhaal over een detective...

Jeffrey Archer is al jaren een grote bekendheid. Hij is een ervaren politicus die in het parlement zat van Margaret Thatcher, maar Nederlanders kennen Archer vooral als bestsellerauteur van de populaire Kane & Abel-series of The Clifton Chronicles.

Dit jaar komt de 81-jarige Archer met een nieuwe serie over politieagent William Warwick. In zijn komende boeken vertelt Archer hoe Warwick van straatagent uitgroeide tot hoofdcommissaris van Scotland Yard. En deze reis begint hij in zijn nieuwe boek Wie niet waagt.

Aflevering 1: Het bejubelde duo uit Zweden is terug met ’De andere waarheid’

Datum: 14-01-2022

Ongeveer 1,5 jaar geleden sprak ik met jeugdvrienden Peter Mohlin & Peter Nyström  over hun debuut Het laatste leven. Sinds die tijd is er veel veranderd. Het laatste leven werd in verschillende landen lovend ontvangen en won zelfs de Max Bronzen Vleermuis voor beste thrillerdebuut én de prestigieuze Zweedse Crimetime Award.

Deze maand verschijnt het tweede deel in hun John Adderly-serie genaamd: De andere waarheid.